Krizna godina

Optime telekoma u prvom polugodištu ostvario gubitak od 1,7 milijuna kuna

Slabiji rezultat posljedica je većih financijskih rashoda te veće amortizacije i umanjenja vrijednosti imovine
Zgrada Optima Telekoma
 Optima Telekom

Gubitak Optime telekoma u prvom polugodištu ove godine iznosio je 1,7 milijuna kuna, što je u odnosu na dobit iz istog lanjskog razdoblja od pet milijuna kuna, 6,7 milijuna kuna slabiji rezultat, objavila je Optima u četvrtak u konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvješću.

Slabiji rezultat posljedica je većih financijskih rashoda te veće amortizacije i umanjenja vrijednosti imovine uslijed značajnih kapitalnih ulaganja zadnje dvije godine i većeg utjecaja računovodstvenog standarda MSFI 16 stavki, kaže se u izvješću.

U odnosu na prethodnu godinu, Optima grupa je za prvih šest mjeseci 2020. godine ostvarila veću EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova za 0,7 posto, dok je za sam Optima telekom veća za 0,9 posto.

Konsolidirani ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja u prvih šest mjeseci 2020. godine pali su za 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a samo u drugom kvartalu prihod je manji za 14,1 posto. Smanjenje prihoda u Optimi najviše pripisuju utjecaju padom prihoda od interkonekcijskog poslovanja za 64,9 posto, kao rezultata smanjenja obima poslovanja na području međunarodnog tranzita govornih usluga (74,7 posto).

Prihodi od javne govorne usluge u prvih šest mjeseci 2020. godine pali su za 11,7 posto, kako se navodi "kao rezultat općeg trenda na globalnoj razini".

Prihodi od interneta pali su za 5,1 posto, a to se tumači povećanjem potražnje za internetom putem pokretnih mreža.

Negativni utjecaji pada prihoda od telekomunikacijskog poslovanja djelomično su kompenzirani porastom prihoda od multimedije za 10,7 posto koji su u fokusu poslovanja Optime te porastom podatkovnih prihoda za 4,1 posto kao rezultata prodaje novih podatkovnih usluga i zaustavljanja značajnog odljeva podatkovnih usluga,kaže se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 21:22