KAKO IH PREPOZNATI

Oprez, tržište je preplavljeno lažnim Ozempicom i Wegovyjem: Izazivaju ozbiljne posljedice...

Osim u wellness centrima, lažnjaka je puno i na internetu i društvenim mrežama

Ilustrativna fotografija

 Ricardo Rubio/Zuma Press/Profimedia

Nekoliko lječilišta i wellness centara suočeno je s potencijalnim tužbama proizvođača lijekova Eli Lillyja zbog navodne prodaje složenih i krivotvorenih verzija ultrapopularnih lijekova za mršavljenje i dijabetes Mounjaro i Zepbound, piše Axios.. Ovaj problem je istaknuo i proizvođač Ozempica Novo Nordisk, a zdravstvene organizacije upozoravaju na te proizvode može izazvati ozbiljne nuspojave poput infekcija.

Lažni lijekovi - kako ih uočiti

Postoji nekoliko načina da uočite lažne GLP-1 lijekove. Lilly je primijetio da neke lažne verzije njegovih proizvoda imaju ružičastu nijansu umjesto da budu bezbojne kao službeni proizvodi. Ako je proizvod označen kao generički tirzepatid ili semaglutid, onda je lažan jer ni Lilly ni Novo Nordisk ne prodaju generičke verzije svojih lijekova. Drugi način da uočite lažnjak je netočna doza. Ako su lijekovi navedeni kao bilo što drugo osim službene doze tirzepatida ili semaglutida , tada su lijekovi lažni. Krivotvorene kutije također mogu sadržavati gramatičke pogreške, nedostatak perforacije otporne na neovlašteno otvaranje, a broj serije na krivotvorenoj kutiji možda ne odgovara jačini proizvoda navedenoj na istoj kutiji i olovci.

Lažne verzije proizvoda

Iz National Association of Boards of Pharmacy objavili su ranije ove godine "ilegalni akteri iskorištavaju veliku potražnju i manjak ponude kako bi prodali nestandardne i krivotvorene verzije ovih proizvoda pacijentima diljem svijeta, što zauzvrat dovodi "pacijente u opasnost". Lijekovi poput Wegovyja, Ozempica, Zepbounda i Mounjara već su mjesecima u nestašici zbog velike potražnje. Lilly je upozorio da se, osim u nekim klinikama, lažne verzije njegovih proizvoda prodaju i na internetu i na društvenim mrežama. Tvrtka je rekla da ne prodaje originalni Zepbound i Mounjaro na društvenim mrežama.

Podižu se tužbe

U otvorenom pismu tvrtke Lilly u četvrtak također je navedeno da traži pravni postupak protiv nekoliko lječilišta, wellness centara i drugih klinika koje prodaju neodobrene složene i krivotvorene verzije njegovih proizvoda. Lilly tvrdi da te klinike pogrešno nazivaju lažne proizvode Mounjaro i Zepbound, pogrešno koriste rezultate Lillynih kliničkih ispitivanja za prodaju svojih proizvoda i lažno koriste odobrenje FDA za Lillyjeve lijekove za prodaju lažnih proizvoda. Lilly je ranije podnijela slične tužbe u rujnu i listopadu 2023., a u svibnju se nagodila s jednom tvrtkom – Totality Medispa sa sjedištem u Južnoj Karolini.

Kao dio dogovora, piše Forbes, Totality Medispa pristao je platiti neobjavljen iznos novca, distribuirati samo složene proizvode tirzepatida koji su "proizvedeni u skladu sa saveznim zakonom SAD-a" i prijaviti sve štetne događaje FDA-i.

Novo Nordisk nedavno je u svibnju podnio tužbe protiv devet wellness klinika zbog prodaje složenih verzija svojih Ozempica i Wegovyja. Tvrtka tvrdi da su neki od tih proizvoda sadržavali do 24% nečistih kemikalija. Novo Nordisk zahtijeva od tvrtki da prestanu reklamirati i prodavati svoje proizvode koji tvrde da sadrže semaglutid, uz naknadu do 75.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:16