Svjetska tržišta

Oporavak Wall Streeta: Prvi rast S&P indeksa nakon šest dana oštrog pada

Rast se može zahvaliti pozicioniranju ulagača na početku sezone
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao prvi put nakon šest dana jer su ulagači procijenili da je dobra prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena prethodnih dana.

Dow Jones ojačao je 287 bodova ili 1,15 posto, na 25.339 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 2,29 posto, na 7.496 bodova.

Prvi rast S&P 500 indeksa nakon šest dana zahvaljuje se pozicioniranju ulagača na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a nakon oštrog pada cijena prethodnih dana.

U prethodna dva dana S&P 500 potonuo je, naime, više od 5 posto, pri čemu su najviše pale cijene dionica u tehnološkom sektoru.

Jučer je, pak, taj sektor predvodio po prosječnom rastu cijena dionica za 3,2 posto, pri čemu su najviše skočile cijene Applea i Microsofta.

- Ulagači su počeli kupovati jer smatraju da su cijene tih dionica previše pale. Žele ih imati uoči objave poslovnih rezultata idućih tjedana - kaže Janna Sampson, direktorica u tvrtki OakBrook Investments.

No, dok se ne postigne trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, uspon Wall Streeta bit će ranjiv jer su ulagači zabrinuti zbog utjecaja nametanja carina na poslovne rezultate kompanija.

- Ako zarade kompanija budu dobre, mislim da je rast tržišta održiv, no samo ako ne bude negativnih vijesti po pitanju međunarodne trgovine, to je veliki rizik - kaže Sampson.

Sezona objava poslovnih izvješća započela je jučer solidnim rezultatima triju banaka. Pritom su cijene dionica Weels Farga i Citigroupa porasle između 1,3 i 2 posto, dok je dionica JPMorgan Chasea pojeftinila 1 posto.

Idućega će tjedna poslovna izvješća objaviti veliki broj kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Osim poslovnih izvješća, u fokusu ulagača bit će idućega tjedna i kretanje prinosa na američke državne obveznice jer je protekloga tjedna skok tih prinosa na najviše razine u sedam i pol godina jedan od razloga oštrog pada cijena dionica.

Posljednjih dana ti su prinosi ponešto pali, no ulagači se plaše da će se rast prinosa nastaviti jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američkog gospodarstva, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje gospodarstva i jačanje inflacije.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones pao je 4,2 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,1, a Nasdaq indeks 3,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,16 posto, na 6.995 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,13 posto, na 11.523 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.095 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:50