‘NEMA OTPUŠTANJA‘

Oporavak tržišta rada u SAD-u: broj zahtjeva za naknadama za nezaposlene najmanji u 52 godine

Krajem listopada u SAD-u je bilo 11 milijuna nepopunjenih radnih mjesta

Ilustracija

 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Broj Amerikanaca koji su podnijeli zahtjev za naknadom za nezaposlene u prošlom je tjednu pao na najnižu razinu u više od 52 godine, pokazali su u četvrtak podaci ministarstva rada.

U tjednu do 4. prosinca zahtjev za državnom naknadom za nezaposlene podnijelo je 184 tisuća građana, što je pad za 43 tisuće u odnosu na tjedan ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci ministarstva rada.

Takav pad njihova broja, na najnižu razinu od rujna 1969. godine, vjerojatno je ipak prenapuhan zbog teškoća u prilagodbi podataka za sezonske fluktuacije.

Iako broj zahtjeva obično raste u hladnijem dijelu godine, ekonomisti kažu da je malo vjerojatno da će se takav sezonski obrazac održati u razdoblju akutnog manjka radnika na američkom tržištu rada.

Krajem listopada u SAD-u je bilo 11 milijuna nepopunjenih radnih mjesta pa poslodavci nisu skloni otpuštanjima.

"Oscilacije povezane sa sezonskim obrascima otežat će idućih tjedana tumačenje podataka o zahtjevima za naknadom za nezaposlene", izjavila je Veronica Clark, ekonomistica u Citigroupu u New Yorku.

Podaci su ipak u skladu s drugim pokazateljima, poput onih o potrošnji građana, aktivnostima u prerađivačkoj industriji i uslužnim djelatnostima, koji signaliziraju opetovani zamah gospodarstva u četvrtom kvartalu, nakon usporavanja u razdoblju od srpnja do rujna.

Širenje omikron varijante virusa moglo bi ipak naškoditi gospodarstvu. Premda se o njegovom utjecaju malo zna, može se očekivati slabije zapošljavanje i potražnja za uslugama, ako je suditi po iskustvu s delta varijantom zbog koje je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo najslabije u više od godinu dana.

Vlada je krajem prošlog tjedna objavila da se stopa nezaposlenosti u studenome spustila na 4,2 posto, najnižu razinu u 21 godinu, dok je broj zaposlenih porastao za samo 210 tisuća, najslabije od prosinca pandemijske 2020. godine, podsjeća Reuters.

Početkom travnja 2020. godine, u punom jeku pandemije koronavirusa kada je gospodarstvo gotovo u potpunosti bilo zaustavljeno, broj tjednih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost dosegnuo je rekordnih 6,149 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47