Stanje na burzama

Oporavak dioničkih indeksa na Wall Streetu nakon ohrabrujućih poruka iz Feda

Cijena dionice Applea porasla je za više od 4 posto i nadoknadila dio gubitka od dana ranije
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi skočili više od 3 posto nakon izvješća o snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u i poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da je središnja banka svjesna rizika te da će biti fleksibilna po pitanju kamata.

Dow Jones skočio je 746 bodova ili 3,29 posto, na 23.433 boda, dok je S&P 500 porastao 3,43 posto, na 2.531 bod, a Nasdaq indeks 4,26 posto, na 6.738 bodova.

Posljednjih mjeseci tržište je bilo pod pritiskom, među ostalim, zbog signala američke središnje banke da će, nakon četiri povećanja kamatnih stopa u 2018., i u 2019. godini nastaviti s podizanjem cijene novca. Ulagači su se plašili da bi to moglo naštetiti gospodarstvu, čiji se rast ionako usporava. No, jučer je predsjednik Feda Powell poručio da će središnja banka biti strpljiva, da je svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

„Powell je kazao ono što je tržište željelo čuti: da je Fed spreman na promjenu politika, da pažljivo prati situaciju i poruke koje tržište šalje. To su dobre poruke za tržište koje su ublažile strahovanja ulagača”, kaže James Athey, direktor u tvrtki Aberdeen Standard Investments.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci s američkog tržišta rada koji ukazuju na stabilan rast gospodarstva. U prosincu je u SAD-u otvoreno 312.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što su analitičari očekivali i znatno više nego mjesec dana prije. Ulagače je oraspoložila i vijest da će se idućega tjedna nastaviti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

Porasle najvažnije dionice

Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineskog, tako i američkog gospodarstva, što je, među ostalim, posljedica carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

Zahvaljujući svemu tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše porasli tehnološki, komunikacijski, rudarski i industrijski sektor.

Cijena dionice Applea porasla je više od 4 posto, nadoknadivši dio 10-postotnog gubitka od prethodnoga dana kada je taj tehnološki div smanjio procjene prihoda u posljednjem lanjskom tromjesečju zbog slabosti potražnje za iPhoneom, posebice u Kini.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones porastao je u prošlom tjednu 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 1,85, a Nasdaq indeks 2,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,16 posto, na 6.837 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 3,37 posto, na 10.767 bodova, a pariški CAC 2,72 posto, na 4.737 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 09:54