INDUSTRIJSKI KOMPLEKS

Opet aktiviran stečajni postupak Dine, u pitanju je oko 85.000 četvornih metara zemljišta

Iz rješenja Trgovačkog suda u Rijeci o nastavku stečajnog postupka vidljivo je da su na predmetnim parcelama, upisane hipoteke

Pogoni Dina Petrokemija

 Tea Cimas/Cropix

Na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je određen nastavak stečajnog postupka nad stečajnom masom omišaljske Dine-Petrokemije kojim će se pokušati privesti kraju ono što je još ostalo neriješeno od imovine.

U pitanju je oko 85.000 četvornih metara zemljišta, u naravi vodnih kanala, cesta i cestica na rubnim dijelovima i unutar nekadašnjeg industrijskog kompleksa kojem je u ljeto 2018. vlasnik postala tvrtka Adria Polymers, u vlasništvu luksemburške grupe Gasfin. Nekadašnji Dinin kompleks obuhvaća više od milijun četvornih metara zemljišta, a za čije je vlasničko preuzimanje Gasfin 'kupio ulaznicu' na način da je otkupio potraživanja, a time i status najvećeg razlučnog vjerovnika od nekadašnje austrijske Hypo banke odnosno njezinih pravnih sljednika, piše Novi list.

U ovršnom postupku unovčen je pretežiti dio imovine nekadašnje Dine, i to za ukupni iznos od 202,8 milijuna kuna. Naknadnom diobom podmirene su obveze prema razlučnim vjerovnicima u iznosu od 173,3 milijuna kuna, što se provelo kroz prijeboj potraživanja, potom troškovi stečajnog postupka i ostale obveze stečajne mase koji su iznosili 16 milijuna kuna dok je preostalih 13,3 milijuna kuna raspodijeljeno vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda odnosno bivšim zaposlenicima Dine kojima se tim iznosom uspjelo namiriti nešto malo iznad 10 posto njihovih tražbina. Nakon što su se raspodijelila sredstva od unovčene imovine Trgovački sud u Rijeci početkom rujna prošle godine obustavio je postupak jer su se na preostalom dijelu imovine nekadašnje Dine još uvijek vodili ovršni i upravni postupci.

Riječ je o spomenutih 80-ak tisuća četvornih metara zemljišta oko čijeg se statusa jesu li ili ne dio vodnog i javno-vodnog dobra s nekadašnjim Ministarstvom zaštite okoliša i energetike vodio spor još od otvaranja stečajnog postupka 2015. Nakon što su presude Upravnog suda u Rijeci, kojima su poništena rješenja Ministarstva, prošle godine postala pravomoćna, a da u međuvremenu novo resorno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije donijelo nova rješenja o statusu tih nekretnina i čestica te da su u zemljišnim knjigama nad predmetnim nekretninama brisane zabilježbe ovrha, Trgovački sud uvažio je stav da su stvoreni preduvjeti da se i ta imovina proda u stečajnom postupku.

Iz rješenja Trgovačkog suda u Rijeci o nastavku stečajnog postupka vidljivo je da su na predmetnim parcelama, upisane hipoteke, i to Adria Polymersa, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:40