Rezultati za 2021.

Operativna marža Hrvatskog telekoma u 2021. godini porasla na 41,2 posto

HT lani imao prihod od 7,39 milijardi kuna, operativnu dobit od 2,91 milijardu kuna i neto dobit (EBIT) od 813 milijuna kuna

Novo sjedište Hrvatskog telekoma u Radničkoj ulici u Zagrebu

 Davor Pongracic/cropix

Hrvatski telekom na Zagrebačkoj burzi objavio je nerevidirano konsolidirano financijsko izvješće za 2021. godinu u kojem stoji da je HT grupa godinu zaključila s rastom profitabilnosti od 3,1 posto uz prihod koji je manji 0,9 posto u odnosu na godinu prije.

Najveća telekomunikacijska kompanija u Hrvatskoj objavila je u izvješću da joj je prihod u 2021. iznosio 7,39 milijardi kuna, operativna dobit 2,91 milijardi kuna, a neto dobit (EBIT) 813 milijuna kuna.

Operativna marža HT grupe lani je porasla za 1,1 postotna poena na čak 41,2 posto.

Telekomunikacijsko poslovanje HT-a u Hrvatskoj lani je išlo dobro. Prihod od mobilnih komunikacija porastao je 8,6 posto na 3,29 milijardi kuna. Internet i TV usluge donijele su HT-u rast 5,4 posto na 1,62 milijarde kuna.

Fiksna telefonije je, očekivano, nastavila sa smanjenjem prihoda, ali za svega 3,9 posto na 553 milijuna kuna. No, smanjio se obujam ICT poslovanja u Hrvatskoj, pod koji spada Combis, gdje je zabilježen pad od 25,3 posto, odnosno s 898 milijuna kuna u 2020. na 671 milijun kuna u 2021. U HT-u tumače da je to stoga što su se usmjerili na ICT poslove s visokom maržom.

HT grupa je dobro upravljala i s Crnogorskim telekomom. Njegov prihod porastao je 2,9 posto na 567 milijuna kuna. Operativna dobit mu je porasla 4,9 posto na 207 milijuna kuna, a neto dobit (EBIT) se udvostručio na 33 milijuna kuna.

Operater je objavio da oni vide godinu kao jako dobru i jednu od onih u kojoj su ostvarili najveći rast. Navode da im je organski prohod porastao 1,1 posto, organska operativna dobit 7,9 posto, a neto dobit 4,5 posto.

Rast organskih prihoda

O strukturi prihoda u HT-u ističu da je ključno to što imaju organski rast, kojeg opisuju kao onog kada se iz jednadžbe izuzme Optima telekom s obzirom da je prodana početkom 2022. godine.

- Prihodi (ukupni) su se smanjili zbog pada prihoda od sistemskih rješenja od 221 milijun kuna i fiksne telefonije od 121 milijun kuna, koji je djelomično neutralizirani većim prihodima od mobilne telefonije od 277 milijuna kuna. Ako se isključi doprinos Optima Telekoma u drugoj polovini 2020. neto prihodi bili bi veći za 1,1 posto - navodi se u izvješću.

Dekonsolidacija Optima blago je utjecala i na bilancu HT-a. Međutim, njenom prodajom HT je uspio spasiti svoja potraživanja koja su prije nekoliko godina bila upitna zbog ulaska Optime u predstečajni postupak. Novi vlasnik Optime je United grupa, odnosno Telemach.

Operater navodi da će mu što se ulaganja tiče u fokusu ostati 5G i optika. Unazad pet godina HT je investirao više od 9 milijardi kuna.

Lani je rekordno ulagao u optiku. Proširio je doseg svoje optičke (FTTH) mreže za 100.000 kućanstva te je učetverostručio pokrivenost 5G mrežom.

- Učetverostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na godinu prije i gotovo udvostručili broj pokrivenog stanovništva na više od 2 milijuna - kažu u HT-u.

Ubrzanje planova

Operater navodi da se postojeća poslovna strategija pokazala uspješnom te je namjerava dodatno ubrzati.

- U 2022. ciljevi su zadržavanje prihoda na prošlogodišnjoj razini, srednje jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova i srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja - pojašnjavaju u HT-u.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a kaže da je 2021. bila vrlo uspješna za HT, a djelom je tu pomogao i turizam, jer naglašava "impresivan rast prihoda od posjetitelja".

- To je rezultiralo snažnim rastom EBITDA-e i većom neto dobiti, uz istodobno zadržavanje visoke razine ulaganja. Početkom 2021. godine smo si za ciljeve postavili profitabilan rast, jačanje vodeće pozicije naše nepokretne i pokretne mreže, daljnje poboljšanje korisničkog iskustva, rast angažmana zaposlenika i privlačnosti nas kao poslodavca, uz predvođenje digitalizacije hrvatskog gospodarstva i društva - kaže Nebis.

Podsjeća ipak da je makroekonomsko okruženje bilo i ostalo izazovno i da je HT unatoč tome ostvario sve zacrtane ciljeve.

- U 2022. nastavljamo graditi na snažnim temeljima s ciljem daljnjeg razvoja naše kompanije, ubrzavajući digitalnu transformaciju, ulažući u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo i angažman zaposlenika, stvarajući veću vrijednost za korisnike i dioničare te predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva - zaključuje Nebis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:50