Niz teškoća

Operativna dobit Samsung Electronicsa u četvrtom je tromjesečju potonula više od trećine

Konkurencija na tržištu skupih pametnih telefona se intenzivirala i kupci sada dulje odgađaju kupnju novih modela.
Huawei P20 Pro
 Ilija Matanović / Ilija Matanović

Operativna dobit Samsung Electronicsa u četvrtom je tromjesečju potonula više od trećine, procijenio je u srijedu najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova.

U razdoblju od listopada do prosinca kompanija očekuje operativnu dobit od 7.100 milijardi wona (6,1 milijardu dolara), za 34,2 posto nižu nego u istom razdoblju godine ranije.

Prihodi bi se trebali zadržati na 59.000 milijardi wona, koliko su iznosili i u istom razdoblju prethodne godine, dodaju iz kompanije.

U cijeloj 2019. godini operativna dobit Samsung Electronicsa trebala bi se smanjiti 52,9 posto, na 27.700 milijardi wona. Prihodi bi trebali pasti 5,8 posto, na 229.500 milijarde wona.

U upravi objašnjavaju slabije rezultate nizom teškoća u 2019. godini, uključujući nabujale zalihe čipova i pad cijena, nasuprot snažnom rastu tržišta u prethodnim godinama.

Konkurencija na tržištu skupih pametnih telefona također se intenzivirala i kupci sada dulje odgađaju kupnju novih modela.

Samsung Electronics jako je važan za zdravlje južnokorejskog gospodarstva, 11. gospodarstava svijeta. Ujedno je vodeća je podružnica Samsung grupe, daleko najvećeg konglomerata pod kontrolom neke korejske obitelji, napominje AFP.

Samsung Electronics našao se u škripcu zbog dugotrajnog trgovinskog spora Kine i SAD-a, te diplomatskog sukoba Seula i Tokija oko povijesnih sporova. Japan je u srpnju strogo ograničio izvoz određenih sirovina, važnih za južnokorejske tehnološke divove.

Sjenu je na kompaniju bacilo i novo suđenje potpredsjedniku uprave i čelniku Lee Jae-yongu zbog velikog korupcijskog skandala koji je doveo i do smjene bivše južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Ako se Jae-yongu dokaže krivnja i on dobije dugu zatvorsku kaznu, Samsung Electronics ostat će bez čelnika koji donosi ključne odluke, napominje AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 23:35