TRAŽE ODGOVORE

Oni su u parlamentu danas pokrenuli istragu o cijenama u lancima opskrbe hranom...

Cijene hrane u toj zemlji su najveće od kolovoza 1977. godine

Tesco

 Daniel Leal/Afp

Britanski zakonodavci pokrenuli su u petak istragu o cijenama u lancima opskrbe hranom kako bi utvrdili zašto se kućanstva sučeljavaju s najvišim poskupljenjima namirnica od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Međustranački Odbor za okoliš, hranu i ruralna pitanja (EFRA) Donjeg doma parlamenta priopćio je da će ispitati kako se profit i rizici dijele od "farme do stola" i kakva je razina regulacije.

Također će ispitati utjecaj vanjskih čimbenika na opskrbni lanac, poput uvezene hrane i globalnih cijena poljoprivrednih proizvoda.

"Mnogi građani teško za svoje obitelji nabavljaju dobru hranu po razumnoj cijeni i zadaća je našeg odbora saznati što se događa", rekao je predsjednik Odbora EFRA-e i zastupnik vladajuće Konzervativne stranke Robert Goodwill.

"Znamo da potrošači plaćaju više cijene, ali pitanje je izvlače li drugi dijelovi opskrbnog lanca nepravednu korist iz te činjenice ili i neki među njima osjećaju pritisak", objasnio je Goodwill.

Odbor nema ovlasti za izmjenu zakona, ali može prikupiti usmene i pisane dokaze od poljoprivrednika, proizvođača, trgovaca na malo, vlade i potrošača i objaviti izvješće s preporukama.

Francuska vlada obećala je početkom mjeseca da će uvesti mjere trgovcima hranom na malo koji potrošačima ne prenesu niže veleprodajne cijene.

U Britaniji manja oporbena stranka liberalnih demokrata pozvala je vladu da istraži dobit supermarketa.

Lanci supermarketa, uključujući tržišnog lidera Tesco, odbacuju optužbe o profitu, ističući da su im poslovni rezultati slabiji i operativne marže iznose četiri posto ili su još i manje, dok kod velikih proizvođača robe za široku potrošnju, poput Unilevera i Nestlea, dosežu 16 i 17 posto.

Službeni podaci pokazuju da su cijene hrane u Velikoj Britaniji u ožujku bile 19,1 posto veće nego godinu dana ranije, što je njihov najveći rast od kolovoza 1977. godine. U travnju rast je blago oslabio, na 17,3 posto, pokazuju podaci u sektoru.

Britanska središnja banka očekuje da će stopa ukupne inflacije, koja se u ožujku zadržala iznad 10 posto, padati sporije nego što su se nadali, ponajviše zbog neočekivano velikog i kontinuiranog rasta cijena hrane.

Maloprodajni trgovci hranom rekli su da očekuju rast cijena u ovoj godini, naglašavajući ipak da bi tempo rasta trebao usporiti.

Cijene nekih proizvoda koji su najviše poskupjeli, poput mlijeka, maslaca i kruha, već su počele padati, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:09