Manifest moćne udruge

Oni kažu da će hraniti budućnost Europske unije i biti branitelji klime

Parola u kampanji koju su nazvali „WeFarm4EU“ je:  jaka Europa treba poljoprivredu, a jaka poljoprivreda treba Europu
Poljoprivreda ilustracija
 Andrej Švoger / CROPIX

Najveće europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača COPA-COGECA ovog je tjedna objavilo manifest uoči izbora za Europski parlament kako bi poručili što očekuju od nove Europske komisije i drugih institucija u razdoblju 2019.-2024. godine jer je, kažu, poljoprivreda rješenje za mnoge društvene, političke, okolišne i ekonomske izazove.

Prva i najvažnija njihova parola u kampanji koju su nazvali „WeFarm4EU“ je: jaka Europa treba poljoprivredu, a jaka poljoprivreda treba Europu. Budući da je tako, protive se Komisijinom prijedlogu smanjivanja iznosa namijenjenog Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP) u idućem europskom proračunu te traže pojednostavljivanje korištenja novca za farmere.

Poručuju kako je europski poljoprivredni sektor u 2017. godini bio težak 430 milijardi eura i zapošljavao je oko 22 milijuna ljudi, a „farmeri i zadruge očekuju od EU i nacionalnih vlada da im osiguraju prosperitet, dugoročnu stabilnost i sigurnost“. Upozoravaju također da trebaju posvetiti veću pažnju europskim ruralnim prostorima jer u njima jača euroskepticizam.

U pitanju je moćna lobistička organizacija, a njen član je i Poljoprivredna komora Hrvatske. To je, zapravo, kombinacija dva udruženja - poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. Njihov manifest je vrlo širok, govori i o problemu starenja europskih poljoprivrednika (samo 11 posto ih je ispod 40 godina starosti), klimatskim promjenama, inovacijama, istraživanju i razvoju kao i digitalizaciji. Poručuju političarima: „Mi možemo hraniti budućnost Europske unije ne samo proizvodeći nutritivnu i sigurnu hranu nego i u ulozi branitelja klime, lidera u bio- i data ekonomiji, te kao oni koji primarno pridonose europskoj konkurentnosti i ruralnom blagostanju, što je uloga koja mora biti prepoznata.“

U bioekonomiji, za koju je nužna održiva proizvodnja biomase, ističu, Europa ima potencijal da postane svjetski lider, kreirajući milijun novih „zelenih" radnih mjesta godišnje do 2030. godine. Njihova je ocjena da je jaka europska bio-ekonomija moguća samo sa snažnom integracijom poljoprivrednog i šumskog sektora, a obnovljive sirovine za proizvodnju hrane, bio-proizvoda i energije igraju ključnu ulogu u borbi s klimatskim promjenama.

Predstavljajući važnost poljoprivrednog sektora, naveli su i niz brojki. Tako saznajemo, primjerice, da u EU trenutno postoji 10,3 milijuna farmi i 22 tisuće zadruga u koje je učlanjeno oko šest milijuna poljoprivrednika. Prosječna veličina poljoprivrednog imanja u EU-28 je 16 hektara, a 96 posto farmi su obiteljske.

„Ubrzo nakon izbora, novi članovi Europskog parlamenta i povjerenici morat će poraditi na temeljnim politikama za budućnost poljoprivrede, a to se proteže dalje od CAP-a. Iz našeg je manifesta jasno da poljoprivreda treba biti u središtu mnogih EU političkih agenda, kao što su one koje se odnose na ulaganja i konkurentnost, bioekonomiju, istraživanje i inovacije, kao i budućnost trgovine. Bitno je da naši budući predstavnici razumiju važnost i različitost europske farmerske zajednice“, poručio je glavni tajnik Copa&Cogeca Pekka Pesonen u priopćenju, najavljujući lansiranje kampanje usmjerene na europske zastupnike kako ubuduće ne bi donosili simplificirana rješenja za poljoprivredu koju mnogi od njih ne razumiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:27