DRASTIČNA MJERA

Oni će stambenu krizu riješiti uredbom o najmu praznih stanova, i to bez dozvole vlasnika!

Vlada se hvata se u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera...

Madeira, Portugal

 Nick Hawkes/Panthermedia

Portugalska vlada hvata se u koštac s nestašicom stambenog prostora nizom mjera, uključujući i uredbu o najmu praznih stanova bez privole vlasnika.

Vlada premijera Antónia Coste objavila je u četvrtak navečer da će najam bez privole biti moguć ako u nekretnini nitko ne živi dulje od dvije godine.

Mjera je sastavni dio programa "Mais Habitação" (Više stanovanja) koji je najavljen u veljači i uvojen je na vladinoj sjednici u četvrtak.

Prema službenim procjenama, Portugal ima 10,3 milijuna stanovnika i više od 700.000 praznih stambenih objekata.

Costa je u četvrtak naglasio da će se nekretnine iznajmljivati bez privole vlasnika samo u gusto naseljenim regijama i da će uredba, u načelu, obuhvaćati samo stanove.

Vlada planira i subvencije za gradnju cjenovno pristupačnih stanova i obustavlja izdavanje dozvola za najam nekretnina za odmor.

Lisabon također želi trajno zamrznuti najamnine u postojećim ugovorima i ograničiti njihov rast u novim ugovorima na dva posto godišnje. će iznajmljivačima će osigurati porezne olakšice, a neiskorištene nekretnine u državnom vlasništvu dati u najam.

Kontroverzni program "zlatnih viza, koji strancima nudi dozvolu boravka u zamjenu za ulaganja u nekretnine bit će ugašen.

"Budući da nemam čarobni štapić koji kamen u tren oka pretvara u useljivu kuću, moramo uvesti mjere kako bismo poboljšali situaciju", rekao je Costa.

Paket sada ide u parlament na raspravu i glasanje, dodao je premijer. Njegova vlada ima apsolutnu većinu zastupničkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 07:43