BUDUĆNOST U SLAVONIJI

Ona je zaljubljena u svoj posao i radi čuda u Slavoniji: ‘Na jednom od najstarijih položaja posadili smo klonove‘

Poznato je da vinarstvo ne trpi brze promjene, tako da taj proces ide sporo, ali ide prema planu

Lucija i Martin Kovačević koji su osmislili brand vina Enosophia

 Danijel Soldo/

Stručnjaci vinarije Enosophia iz Feričanaca su u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu na jednom od svojih najstarijih položaja, Srednjaku, na pet hektara novog vinograda zasadili više od 25 tisuća sadnica frankovke izdvojene u selekciji iz njihova nasada starog gotovo 60 godina. Lucija Kovačević, glavna enologinja vinarije Enosophia, kaže da je cilj ovog projekta dobivanje klona s pozitivnim karakteristikama, koji će biti prisutan na tržištu i koji bi voljeli klasificirati kao Feričanački klon.

"Već smo dokazali da smo mi vodeći proizvođač frankovke, a sada nam je cilj to i znanstveno potvrditi. Projekt je od iznimne važnosti za budućnost feričanačkog, a i cijelog hrvatskog vinogradarstva. U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu smo 2022. godine započeli označavanje elitnih trsova u našem najstarijem vinogradu frankovke iz 1973. Pratili smo njegova ampelografska obilježja kroz jednu sezonu i proveli zdravstveno testiranje, ELISA test, kako bismo bili sigurni da trsovi nisu zaraženi virusima. Nakon zimske rezidbe plemke smo dostavili u rasadnik, a nakon godinu dana proizvodnje ovo proljeće posadili prve sadnice naše frankovke. Trenutačno smo pri kraju prve faze postupka masovne klonske selekcije", pojašnjava Lucija Kovačević i kaže da će se materijal uzgojiti u jednom slovenskom rasadniku s kojim ova vinarija ima dugogodišnju suradnju.

Radi se, dodaje, o uzornoj obiteljskoj tvrtki koja već nekoliko generacija ima rasadnik. Lucija Kovačević naglašava da u vinariji Enosophia stalno rade na podizanju kvalitete te da svaku kategoriju vina nastoje prebaciti u viši rang kvalitete.

"Nastojimo smanjiti proizvodnju litrenih vina, a povećati proizvodnju butelja, a unutar te kategorije povećati udjel vina najvišeg ranga kvalitete. Prije šest godina napravili smo veliki iskorak kada smo u potpunosti maknuli plastičnu ambalažu. Za jednu vinariju koja je dugo bila prepoznata po rinfuznim vinima to je bio veliki iskorak. Poznato je da vinarstvo ne trpi brze promjene, tako da taj proces ide sporo, ali ide prema planu. Uspjeli smo zamijeniti gotovo sve naše starije i nerentabilne vinograde. Investiramo i u uređenje vinarije. Uskoro u našem vinogradu otvaramo restoran Goveđa glava, koji će imati veliku ulogu u našoj eno i gastroponudi. Razrađuje se i projekt izgradnje vinskog hotela koji će biti smješten u vinogradu", ističe Lucija Kovačević.

Razvojni planovi

Kapacitet vinarije Enosophia je dva milijuna litara. Godišnje proizvede između 800 i 900 tisuća litara vina. Vinogradi se prostiru na 150 hektara, a najzastupljenije sorte su frankovka i graševina.

"Sve se uspješnije pozicioniramo u premium segmentu proizvodnje vina. Za razliku od ostalih slavonskih vinskih područja, Feričanci su poznati po crnim vinima. Naš cilj je postati vodeća kontinentalna vinarija u segmentu proizvodnje crnih vina u Hrvatskoj. Imamo tradiciju, a imamo i dostatne površine vinograda za to postići. Investiramo dosta, ali najveće iskorake imamo u kvaliteti", pojašnjava Lucija Kovačević, koja napominje da pjenušci ove vinarije imaju rast prodaje od 10 posto svake godine te da se odlično pozicioniraju i s rose vinima.

Martin Kovačević, direktor vinarije Enosophia, otkriva podatak da je u modernizaciju i opremanje vinarije Enosophia i rekonstrukciju vinograda od 2016. godine, kada je ostvareno korištenje sredstava iz EU fondova, uloženo preko sedam milijuna eura, uz potporu u iznosu 3,4 milijuna eura.

image

Martin Kovačević, Enosophia

Trenutačno se izvode radovi na uređenju polivalentnog prostora za prezentaciju, prodaju i degustaciju vina te dvorišta vinarije. "Imamo radove i uređujemo prostor koji će imati više funkcija. Može poslužiti kao sala za sastanke i prezentacijska sala, a uređujemo i shop te vanjski dio dvorišta vinarije i pročelje vinarije. U podrum se uvijek nešto investira, a mi smo imali veliku investiciju u inox tankove te velike drvene bačve kroz 2020. i 2021. godinu. Pri kraju smo investicije u restoran na Goveđoj glavi, koji bi trebao biti otvoren do početka rujna. Planiramo investirati i u skladišne kapacitete. Ti radovi bi trebali početi krajem godine", otkriva direktor. Sva spomenuta ulaganja vrijedna su gotovo četiri milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 01:45