Plinska interkonekcija

Omogućen dvosmjerni kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju

Na plinovodu između Hrvatske i Slovenije omogućen je stalni fizički kapacitet za transport plina
Ilustracija, radnici Plinacroa
 Nikola Vilić / Hanza Media

Na spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije (na interkonekcijskoj točki Rogatec), osim dosadašnjeg stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina iz Slovenije u Hrvatsku, omogućen je i stalni fizički kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju, u iznosu od oko 30.000 prostornih metara na sat (m3/sat)", priopćili su iz Plinacroa, ističući da su time ispunili svoju obvezu omogućavanja dvosmjernog kapaciteta.

Teoretski, to bi moglo povećati njihove prihode, no govorimo ipak o simboličkoj ciftri jer je to relativno malo i Hrvatska u ovom trenutku nema što izvoziti, barem dok se ne realiziraju neki od većih najavljenih projekata, kao što su LNG terminal na Krku ili Jonsko- jadranski plinovod (IAP). Stoga je omogućavanje dvosmjernog kapaciteta u ovom trenutku više obveza koju je trebalo ispuniti, koja će povećati sigurnost opskrbe.

Naime, u skladu s uredbama Europskog parlamenta i Vijeća o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, operatori plinskih transportnih sustava dužni su omogućiti stalni fizički kapacitet za transport plina u oba smjera (dvosmjerni kapacitet) na svim spojnim plinovodima između država članica, osim ako je odobreno izuzeće od te obveze.

Slijedom ispunjenja te obveze, Plinacro i slovenski operator plinskog transportnog sustava, tvrtka Plinovodi, sklopili su novi sporazum o međudržavnom spojnom plinovodu (Interconnection Agreement), a u skladu s Uredbom Europske komisije 2015/703 o uspostavi mrežnih pravila interoperabilnosti i razmjene podataka, navodi se u priopćenju.

Inače, tehnički uvjet za dvosmjerni kapacitet je bila rekonstrukcija Plinskog čvora Zabok (regulacija protoka i kontrola mjerenja kako bi plin mogao odlaziti u pravcu Slovenije).

Kada se izgradi kompresorska stanica (KS1) kraj Velike Ludine u Moslavini, bit će moguće osiguranje višeg tlaka u sustavu, a time i veći protok, odnosno količine plina koje će biti moguće izvoziti u pravcu Slovenije (i trećih zemalja), napominju iz Plinacra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:09