Trgovinski rat

Olegu Deripaski i njegovom posrnulom aluminijskom divu Rusalu pomoći će država

Moskva ima rezervni plan u slučaju da sankcije Rusalu ne budu ukinute
Oleg Deripaska
 Sergei Savostyanov / Profimedia, TASS

Rusija planira pomoći proizvođaču aluminija Rusalu da prebrodi američke sankcije, a među planiranim je mjerama otkup tog metala za državne zalihe, izjavio je u utorak ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Američko ministarstvo financija uvrstilo je u travnju na crnu listu ruskog poduzetnika Olega Deripaska i Rusal koji on kontrolira, zamrzavajući tako najveći dio izvoza tvrtke, paralizirajući njezin opskrbni lanac i rastjerujući kupce.

Rusal je drugi proizvođač aluminija u svijetu i sankcije su prouzročile velike poremećaje na globalnim tržištima tog metala, iako su Rusalovi inozemni kupci dobili rok do 23. listopada da prekinu poslovanje s ruskom tvrtkom. Američke sankcije obuhvatile su i Deripaskovu holding tvrtku En+ Group.

Izvori u industriji izjavili su u lipnju za Reuters da će Rusal pretrpjeti ozbiljne posljedice ako sankcije ne budu ukinute do kraja kolovoza. U srpnju je američki ministar financija Steven Mnuchin kazao da SAD vodi produktivne pregovore s Rusalom o njegovom uklanjanju s crne liste.

Danas je ruski ministar industrije i trgovine poručio kako Moskva ima rezervni plan u slučaju da sankcije Rusalu ne budu ukinute.

- Postoji mogućnost (kupnje aluminija za državne zalihe), no za sada nema potrebe za time - rekao je Manturov, ne navodeći detalje.

Deripaska kontrolira 66 posto En+ Groupa, koji pak kontrolira 48 posto Rusala. Ruski poduzetnik već se pomirio s time da će se možda morati odreći kontrole nad dvjema kompanijama kako bi opstale, rekao je u svibnju neimenovani upućeni izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:54