VELIKA ZAVJERA

Ogromna afera trese Europski parlament: Hrpe novca u smeću, lova po vlakovima... Trag vodi do vrha!

Stotine dokumenata iz istrage sada otkrivaju nove detalje koji su prikupljeni tajnim nadzorom

Eva Kaili

 Hatim Kaghat/Zuma Press/Profimedia/Hatim Kaghat/zuma Press/profimedia

Europski parlament ovih dana potresa ogromna afera. U javnost su, naime, procurili dokumenti iz istrage koja je podignuta u sklopu jedne od najvećih istraga o korupciji. Stotine dokumenata iz istrage, piše Politico, sada otkrivaju nove detalje koji su prikupljeni tajnim nadzorom, priznanjima i dokazima ukradenim tijekom policijskih racija. Istraga je pokazala da su visoki dužnosnici uzimali novac ili darove od stranih vlada kako bi utjecali na Europski parlament. Dosjei koje je pregledao Politico sugeriraju da su plaćanja u ukupnom iznosu od oko četiri milijuna eura možda dogovorena tijekom navodne četverogodišnje zavjere.

Jedna od visokih dužnosnica upletenih u aferu je i arhitektica iz Grčke, najmlađa gradska vijećnica u povijesti Soluna, a od 2014. godine i europarlamentarka koja je u siječnju prošle godine postala dopredsjednica Europskog parlamenta. Sve istaknute funkcije pale su u drugi plan kada se Eve Kaili našla u središtu korupcijske afere koja je potresla europske institucije. Iako je Kaili bila najglasnija zagovornica korištenja kriptovaluta, njezina se blistava karijera raspala nakon što je policija u prosincu 2022. upala u njezin stan i pronašla 150 tisuća eura u gotovini. Uslijedila je preliminarna optužnica protiv Kaili i njenog partnera Francesca Giorgija.

U dosjeima koje su pregledali novinari Politica ističu se veliki iznosi novca i neobične priče koje su osumnjičenici ispričali istražiteljima o tome kako je skriven i gdje je završio - bilo je gotovine koja se izgubila u vlaku, novca bačenog u kontejner, svežnjeva novčanica skrivenih u koferima i plaćanja na parkirališta. U prosincu prošle godine bivša potpredsjednica Parlamenta zamolila je svog oca za pomoć pa je ubrzo i on uhvaćen s koferom punim novčanica u vrijednosti od 150 tisuća eura. Vukao ga je pola kilometra ulicama Bruxellesa, od Kailinog i Giorgijevog stana do hotela Sofitel na Place Jourdan. Policija ga je nakratko uhitila, ali ga je brzo pustila bez podizanja optužnice i nema naznaka njegove umiješanosti u bilo kakvo nedjelo.

Kaili je poricala bilo kakvu umiješanost u korupcijski skandal, dok su njezin partner Giorgi i njegov bivši šef, bivši zastupnik u Europskom parlamentu Pier Antonio Panzeri priznali svoje sudjelovanje. Policajci su krajem prošle godine zaplijenili više od 600 tisuća eura u novčanicama iz Panzerijevog stana u četvrti Schaerbeek u Bruxellesu. Nakon uhićenja je priznao da je taj novac došao iz višegodišnjeg ugovora koji je sklopio s Katarom prema kojem je pristao raditi "konzultantske" poslove za tu zaljevsku državu. Zbog toga je afera dobila naziv Qatargate. Iako je novac želio primati preko transparentnih kanala i za njega plaćati porez, tvrdio je kako su Katarci inzistirali na tajnosti. Novac je stigao u dva navrata - krajem 2019. i u proljeće 2022.

"Pretpostavljam da je stigao u diplomatskoj aktovci", rekao je neodređeno, kako stoji u dokumentima. Nekoliko mjeseca kasnije je istražiteljima priznao da je u jednom trenutku počelo kružiti toliko novca da je dio (navodno 700.000 eura) jednostavno bacio u kontejner.

Giorgi je pak ispričao kako je za mrežu skupljao katarsku gotovinu po Bruxellesu. Jednom je u blizini Kraljevske palače od osobe u crnom Audiju nizozemskih tablica pokupio 300 tisuća eura u gotovini, drugi put je otišao na parkiralište iza kanala kako bi preuzeo novac. Bilo je desetak takvih sastanaka — dva ili tri godišnje — a iznosi su išli do 50 tisuća eura. Giorgi je sa sobom ponio svoje sefove kada se preselio s Kaili u stan u blizini Europskog parlamenta. Kao šifru koristio je datum rođenja svoje majke, a osim njega šifru je znala i Kaili.

Osoba bliska Giorgijevom obrambenom timu odbacila je dokumente koji su procurili, rekavši da je sve izjave "dao pod pritiskom i isključivo da bi zadovoljio belgijske vlasti." Nadali su se da će to omogućiti Giorgijevoj ženi, Kaili, da se vrati njihovoj kćeri.

U razgovoru s policijom nakon vlastitog uhićenja, Kaili je zanijekala saznanja o podrijetlu gotovine u kovčegu ili novca pronađenog u njezinom stanu. Rekla je da je zamolila oca da iz stana iznese kovčeg pun gotovine kad je čula da je Giorgi uhićen. Kasnije je rekla da je djelomično napunila kofer novčanicama iz Giorgijevog sefa za koji je vjerovala da je Panzerijev. Kailin odvjetnik Michalis Dimitrakopoulos naposljetku je rekao da je za novac u kući koju je dijelila s Giorgijem saznala tek iz medija, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:13