PREGOVORI ZAPELI

Oglasio se Yildirim, kažu da su ispunili sve uvjete za kupnju Petrokemije: ‘Točno znamo kako napraviti preokret‘

Tvrde i da trenutno podupiru poslovanje društva s 15 milijuna eura, iako transakcija nije završena

Robert Yksel Yildirim

Iz turske Yildirim Grupe koja želi preuzeti Petrokemiju, u ponedjeljak su ustvrdili da su ispunili sve što je od njih tražilo ministarstvo gospodarstva, ujedno obećavši da će modernizirati kutinsku tvrtku i realizirati sve predviđene planove koji uključuju obnovu i povećanje proizvodnje.

"Želimo kupiti Petrokemiju i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret. Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije", kaže se u priopćenju Yildirim Grupe, iz koje naglašavaju da su uspješan preokret već napravili u tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik u Turskoj, a preuzeli su i belgijsko-nizozemski Rosier koji je također bio na rubu bankrota.

"Cilj nam je biti među prvih pet najboljih tvrtki za proizvodnju umjetnih gnojiva u Europi i vjerujemo da smo mi najbolja opcija za upravljanje Petrokemijom", navode iz turske grupe.

Ističu i kako su informacije u medijima u potpunoj suprotnosti s njihovim stvarnim ciljevima koji su, kako tvrde, obnova, poboljšanje i zadržavanje proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji.

"Želimo snažnu Petrokemiju kako bi se nosila s konkurencijom, te smo detaljno razradili projektne studije, studije utjecaja na okoliš i tržišne analize. Želimo ih implementirati kako bismo izgradili Petrokemiju jačom nego ikad prije", kaže se u priopćenju.

"Želimo stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta u tvornici i preobraziti Petrokemiju u efikasnu i produktivnu tvrtku", kažu uz ostalo u Yildirimu.

Ispunili smo sve traženo od države

Naglašavaju da su tijekom prošle dvije godine ispunili sve što je od njih traženo i dostavili su državi, odnosno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja apsolutno sve dokumente koji su od njih traženi, uključujući objašnjenje plana investicija i poslovnog plana.

Tvrde i da trenutno podupiru poslovanje društva s 15 milijuna eura, iako transakcija nije završena što je po njima dokaz da im nije u interesu da se stanje u Petrokemiji dodatno pogorša.

Nadalje, suglasni su s usvojenim desetogodišnjim planom investicija u visini od 600 milijuna kuna koji obuhvaća između ostaloga i sva potrebna ulaganja u ekologiju, kao i sa strateškim planovima postojeće uprave društva o modernizaciji i razvoju Petrokemije d.d. tijekom istog razdoblja.

Isto tako, upoznati i suglasni s usvojenim petogodišnjim poslovnim planom društva koji se zasniva na radu tvornice u punome kapacitetu ako to dozvoljavaju tržišne prilike, a kao budući vlasnik 54 posto Petrokemije spremni s ostalim vlasnicima financijski ulagati u razvoj te kompanije ili pronaći na financijskom tržištu optimalnu financijsku strukturu za financiranje društva.

"Nadaju se kako ćemo s Vladom RH pronaći najbolje rješenje i završiti taj proces na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, na profesionalan i transparentan način i da će osigurati Petrokemiji uspješnu i sjajnu budućnost", kažu u Yildirimu.

Ministarstvo: Ne sudjelujemo u pregovorima o vlasništvu

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prošli tjedan su pak poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva između Ine, PPD-a i Yildirim Holdinga.

Činjenica je, kažu, da Yildirim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Naime, ni nakon više mjeseci, još nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Sindikati Petrokemije istaknuli su da što prije treba pokrenuti proizvodnju, jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Kompanija Yildirim je početkom studenog prošle godine potpisala kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i time njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji te se čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji ima 17,9 posto udjela, dok je 12,73 posto na skrbničkom računu u HPB-a u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto dionica ima Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:25