NAJNOVIJI PODACI

Oglasa za posao bilo je čak 22% više nego u 2019. godini: Pogledajte koja su zanimanja bila najtraženija

Oglasi za rad na neodređeno činili su čak 75 posto ukupnog broja

Ilustrativna fotografija
 

 Nikola Vilic/Cropix

O kretanjima na domaćem tržištu rada u prošloj godini govore i podaci portala Moj posao te aplikacije Poslovac, na kojima je objavljeno više od 84.000 oglasa, što je 13 posto više nego 2021. godine i 22 posto više nego pretpandemijske 2019. godine.

Među najtraženijima su bila zanimanja prodavač (trgovac), konobar (barmen), skladištar, vozač, kuhar, radnik u proizvodnji te programer. U odnosu na 2021. godinu, pad broja oglasa zabilježen je u dvije kategorije, građevinarstvu i skrbi, no te su dvije kategorije i najviše rasle u prethodnim godinama, potaknute epidemijom i potresom.

Oglasi za rad na neodređeno činili su čak 75 posto ukupnog broja, malo više nego prethodne godine. Ipak, kako oglasi predviđaju mogućnost više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto, ujedno je bilo i mnogo ponuda za rad na određeno (54 posto, što je na razini 2021. godine). Sezonci su se tražili u 6 posto oglasa, a 4 posto odnosilo se na studente.

"Vidljivo je kako se nudi sve više ugovora za rad na neodređeno vrijeme, što ukazuje na sve bolju poziciju radnika na tržištu rada", komentirao je u objavi za medije direktor portala Igor Žonja.

U 35 posto oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, a u 7 posto njemačkog, dok se radno iskustvo tražilo u manje od polovice oglasa. Objavljeno je više od 3000 oglasa za inozemstvo, što je manje nego godinu prije, ali i 55 posto više nego 2019. godine. Najviše tih oglasa je bilo za Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:14