NOVI SUSTAV

Odvjetnički uredi pod pritiskom: Putem web platforme sada mogu provjeriti stvarni identitet klijenata

"Strankama pošaljemo link preko kojeg uploadaju podatke, a sustav određuje razinu rizika", kaže Hrdalo

Vlaho Hrdalo

 Ronald Goršić/Cropix

Pod kontinuiranim pritiskom nove i sve opsežnije regulative digitalizacija ulazi čak i u odvjetnička društva. Na jedan takav primjer ukazalo je društvo Hrdalo & Krnić koje je provjeru sigurnosnih mjera, poput utvrđivanja stvarnog identiteta klijenata te jesu li umiješani u pranje novca i financiranje terorizma sukladno istoimenom zakonu, povjerilo - web platformi.

Vlaho Hrdalo, izvršni partner u odvjetničkom društvu i voditelj Radne skupine za digitalizaciju odvjetništva Hrvatske odvjetničke komore, kaže da su time prvi u EU promijenili tehnologiju za utvrđivanje stvarnog identiteta (KYC) i sprečavanje pranja novca (AML) u praksi.

Sken osobne ili selfie

- Strankama sad samo pošaljemo link preko kojeg sami uploadaju potrebne podatke. To su, primjerice, sken osobne iskaznice, selfie ili podaci o tvrtki u slučaju pravne osobe, a sustav automatski određuje razinu rizika za pojedinu potencijalnu stranku - kaže Hrdalo.

Navodi da su tako već pronašli jednu osobu koja je najvjerojatnije krivotvorila osobnu iskaznicu. Hrdalo objašnjava da sustav traži da osoba na kameri dokaže da je stvarna i da se ta snimka podudara s fotografijom i podacima na dokumentima.

- Mi smo dobili mail od sustava u kojem je u privitku crveno na fotografiji bilo označeno ‘odbijeno‘, a sustav je automatski onemogućio toj osobi daljnje pokušaje i mi smo odmah prekinuli s njom svaki kontakt - kaže Hrdalo.

Dodaje da oni za to koriste web platformu francuske tvrtke Synaps. No, ističe da je riječ o velikom tržištu takozvanih KYC/AML sustava, odnosno segmenta regulatornih startupa koji rješavaju problem utvrđivanja identiteta preko interneta. Neki od poznatijih "igrača" u toj branši su estonski Veriff, koji koriste u Boltu, zatim britanski Onfido, koji koriste u Revolutu, te hrvatski Microblink, koji koriste u Allianzu.

Hrdalo kaže da im je primjena ovakvog sustava uštedjela stotine radnih sati i značajne troškove.

- Prije se sve radilo ‘pješke‘, što je bilo zamorno kako za nas tako i za stranke, a više se ne moramo osobno brinuti ni za usklađivanje sa zakonskim zahtjevima, iako regulativu, naravno, i dalje pratimo - dodaje Hrdalo.

Navodi da ovakva web platforma u cijelosti prati tempo kreiranja nove regulative.

- Novi Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma stupa na snagu 1. siječnja 2023. i sve izmjene koje se eventualno tiču odvjetnika bit će obuhvaćene novom verzijom aplikacije - pojašnjava Hrdalo.

Umjetna inteligencija

Usto, tvrdi, sustav ima veliku prednost u odnosu na čovjeka jer koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju.

- To je važno jer se na crnom tržištu mogu nabaviti skenovi tuđih osobnih iskaznica, a ponekad i same fizičke iskaznice, ali ono gdje se sustav ne može prevariti je usporedba je li osoba koja snima video u stvarnom vremenu uistinu osoba s fotografije na osobnoj iskaznici - ističe Hrdalo.

Dodaje da sustav pritom razotkriva i korištenje Photoshopa, a u cijelosti poštuje odredbe GDPR-a i sigurnost.

- Ima mnogo prostora za primjenu regulatornih tehnologija u odvjetništvu i u Radnoj skupini za digitalizaciju odvjetništva Hrvatske odvjetničke komore pripremamo neke prijedloge- zaključuje Hrdalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 01:19