STRATEŠKO ULAGANJE

Odobreno 25 milijuna eura za ‘dolinu vodika‘, prvi takav projekt u kojem sudjeluju Hrvatska, Italija i Slovenija

Razvijat će se pilot-projekti za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivoga vodika godišnje

Ilustrativna fotografija, proizvodnja vodikovog goriva

 Nrel/us Department Of Energy/Sciencephoto/Profimedia

Projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran", prvi transnacionalni projekt usmjeren na razvoj namjenske doline vodika, ispunio je uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, priopćilo je u srijedu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt je nastao nakon potpisivanja pisma namjere između Hrvatske, Slovenije i talijanske Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, a cilj mu je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika što pridonosi prijelazu na integrirani ekosustav koji uključuje energetski, industrijski i prometni sektor, ali i omogućava suradnju u području istraživanja i inovacija.

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije te zahvaća lanac vrijednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne uporabe vodika kao ključnoga energenta u više sektora.

Sudionici iz triju zemalja razvijat će pilot-projekte za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivoga vodika godišnje te se baviti njegovim skladištenjem, distribucijom i uporabom za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika i cementa te održiva prometna rješenja.

Ministar za infrastrukturu Republike Slovenije Bojan Kumer podsjetio je da je taj projekt rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti. Po njemu, ta je široka suradnja jamstvo uspjeha projekta, kao i daljnjeg razvoja rješenja temeljenih na vodiku za širu uporabu.

Da se radi o doista značajnim sredstvima potvrdio je i predsjednik Autonomne regije Friuli Venezia Giulia Massimiliano Fedriga rekavši kako vjeruje da ta značajna sredstva, dodijeljena kao priznanje kvaliteti projekta na europskoj razini, potvrđuju i druge mogućnosti koje regija namjerava iskoristiti na sinergijski način, počevši od ulaganja predviđenih talijanskim planom oporavka i otpornosti za proizvodnju i uporabu vodika

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kaže da bi vodik mogao postati značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije u Europskoj uniji.

"Naš je cilj jasan: želimo biti važan globalni igrač uz čisto i održivo gospodarstvo", rekao je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2023 19:37