Sporno preuzimanje Afaraka

Odluka suda: Finci smiju zamrznuti imovinu Danku Končaru, ali prodaja nije dopuštena

Finci su mu u veljači naredili da mora dati javnu ponudu za rudarsku grupaciju Afarak
Danko Končar
 Goran Sebelic / Hanza Media

Finski Upravni sud dozvolio je vlastima poduzimanje određenih pravnih radnji oko imovine hrvatskog biznismena Danka Končara, kojeg je finsko nadzorno tijelo prozvalo zbog nedozvoljene kontrole nad tvrtkom Afarak te tražilo objavu javne ponude, ali ne i prodaju njegove imovine, objavile su finske novine Kauppalehti.

Najnoviji je to epilog situacije u kojoj se našao potencijalni strateški partner Uljanika, koji na tu finsku odluku nema komentara.

Bez dokaza

No, situaciju je svojedobno komentirao u intervjuu u Jutarnjem listu, rekavši tada da je finsko nadzorno tijelo, prema čijim je tvrdnjama još 2009. prešao prag od 30 posto vlasništva u Afaraku, zbog čega je i trebao dati javnu ponudu, donijelo odluku bez ijednog dokaza.

- Kad je sve počelo, tražio sam da mi prevedu papire, ali su odbili. Zar ja nemam pravo na obranu?! To pravo mi je uskraćeno. Imao sam oslobađajuću presudu u istom slučaju koju je izdao državni tužitelj, ali ta presuda finskoj nadzornoj agenciji ne vrijedi. Osnovni je problem u tome što će se to vući godinama, što nije dobro u današnjoj atmosferi, kada banke postrožuju uvjete. Na kraju vas pitam tko bi mogao osjetiti posljedice tih neprestanih udaraca prema kompaniji? Pa jasno, svi njezini dioničari. I mali i veliki - požalio se tada Končar.

U veljači je, podsjetimo, finska nadzorna agencija naredila da Končar mora dati javnu ponudu za preuzimanje rudarske grupacije Afarak. Ako do 18. svibnja ne podnese ponudu, rečeno je tada, mora platiti jednokratnu kaznu u iznosu od 40 milijuna eura i još dodatnih mjesečnih rata od 10 milijuna eura.

Podnio žalbu

Končar se, pišu Finci, žalio na odluku financijskog nadzornog tijela te je odlučeno da ne treba platiti kaznu, nego da mu imovina može biti zamrznuta, ali i da njena prodaja nije dopuštena. Upravni sud još nije riješio glavno pitanje o tome treba li Končar podnijeti obveznu javnu ponudu za dionice u Afaraku. U nadzoru je, uzgred rečeno, utvrđeno da bi se dionice trebale otkupiti po cijeni od 2,5 eura, no ove jeseni je grupacija Afarak objavila Končarev prijedlog otkupa po cijeni od 1.015 eura po dionici. Ta je odluka potvrđena na Izvanrednoj skupštini Afaraka, ostaje pitanje koliko će je dioničara prihvatiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:36