Odluka u Pazinu

Odgođen stečaj Uljanika, predsjednik Uprave: Bili smo kod Plenkovića, tražimo rješenja!

Na ročištu je čelni čovjek Uljanika rekao da je Uljanik smanjio blokadu u zadnjih mjesec dana za 15 milijuna kuna
Andrej Plenković, radnici Uljanika i Tomislav Debeljak
 Damjan Tadić / Danijel Bartolić / Duje Klarić / Hanza Media

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. travnja. Budući da uprava zajedno s Vladom traži rješenje za oporavak brodogradilišta, nastavit će se razgovor s Europskom komisijom, upravom i stečajnim upraviteljem te radnicima koji su tražili odgodu stečaja.

Predsjednik Uprave Uljanik grupe Emil Bulić nakon ročišta je bio optimističan. Poručio je da je jučer popodne bio na radnom sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem te da su odlučili naći zajedničko rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane. Na ročištu su bili i predstavnici Sindikata metalaca, sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranskog sindikata, koji su također zadovoljni odlukom suda.

Na ročištu je u prilog nastavku restrukturiranja čelni čovjek Uljanika rekao da je Uljanik smanjio blokadu u zadnjih mjesec dana za 15 milijuna kuna te da je ona umjesto 115 milijuna trenutno iznosi 100 milijuna kuna. Samir Hadžić, član Nadzornog odbora Uljanika zadovoljan je raspletom događaja jutros u Pazinu.

- I Uprava i stečajni upravitelj i uprava zatražili su odgodu stečaja. Da nisam upućen u cijelu situaciju, izjavu premijera Plenkovića i ja bih shvatio kao kraj, međutim on je rekao da te brojke ne zadovoljavaju vladu. Ovo nije gotovo, nije kraj. Radimo i dalje na tome i nadamo se da ćemo u konačnici sve biti u redu, kazao je Hadžić. Stečajni upravitelj Loris Rak također se usuglasio s odgodom stečaja te je i sam predložio njegovu odgodu jer smatra da i dalje postoji šansa za restrukturiranje koje ne bi bila moguće u stečajnom postupku.

Misteriozni sastanak u Banskim dvorima

Glavna informacija zbog koje je sudac odgodio stečajno ročište Uljanik brodogradilišta bila je izjava na sudu predstavnika Uljanik brodogradilišta, koju je pred novinarima potvrdio Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d., krovne tvrtke Uljanik grupe, da je u četvrtak poslijepodne uprava Uljanika bila na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i da je na tom sastanku glavna tema bila nastavak pregovora o restrukturiranju s Brodosplitom i eventualno traženje drugih rješenja u dogovoru s Europskom komisijom.

Naime, niti premijer niti Darko Horvat, ministar gospodarstva, nisu u četvrtak spominjali nikakav sastanak s upravom Uljanika, a kamoli razgovore na temu nastavka restrukturiranja, pogotovo ne s Brodosplitom. Poslali smo upite u Ministarstvo gospodarstva i u Ured premijera o tom sastanku, ali odgovore zasad nismo dobili. To je bila ključna informacija zbog koje je danas sud odgodio ročište o stečaju i Vlada bi se o tome morala očitovati, inače će ispasti da premijer i ministri jedno govore javno, a drugo rade tajno.

Doduše, Bulić je danas već rekao jednu neistinu, a to je izjava kako je već za danas dogovoren sastanak s Tomislavom Debeljakom iz Brodosplita. Tomislav Debeljak nam je u telefonskom razgovoru kazao kako je u Splitu i da za danas nije bio dogovoren nikakav sastanak s upravom Uljanika. Komentirajući izjave Bulića o tome kako će uprava i Vlada pokušati smanjiti troškove restrukturiranja koje bi preuzela Vlada, te da se dio tih troškova prenese na Brodosplit, vlasnik Brodosplita i samoborskog Diva je ponovio kako on ne može pristati na to da Brodosplit na sebe preuzima realne i velike rizike i gubitke iz dosadašnjeg poslovanja Uljanika, pozivajući se još jednom i na pravila Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:37