Zakazan novi datum

Odgođen stečaj Uljanika d.d., novo ročište zakazano za dva tjedna

Sindikalci se redom izjašnjavaju za odgodu, ali iz 3. maja dodaju da to treba biti konačna odluka
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Na Trgovačkom sudu u Pazinu danas je odgođen stečaj krovne tvrtke Uljanik Grupe Uljanik d.d.-a , i to za 17. svibnja. Odgodu su pred stečajnim sucem zatražili sindikati i uprava vjerujući da bi za 10-tak dana mogli znati odluku kineskih partnera o tome hoće li ulagati u brodogradilište ili ne. Ovo je bilo prvo ročište za ovu tvrtku. Sindikati su naravno već odavno na izmaku snaga, a najviše ih smeta što nemaju nikakvih informacija s vrha države o tome što planira kinesko brodogradilište koje je početkom tjedna bilo u Puli i Rijeci.

- Stalno se govorilo o rokovima od tjedan ili dva. Mi ćemo od Kineza saznati informacije o tome hoće li ulagati ili ne za tjedna ili dva kada sve bude gotovo i kada budemo u stečaju. Ako žele da budemo u stečaju, onda to treba iskomunicirati i reći jasno. Dakle, neka nam kažu da nas žele u stečaju i da će nas onda Kinezi preuzeti, a ne da dolazimo. Nije to normalno, kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca. Na ono što je čuo u medijima da su Kinezi više zainteresirani za 3. Maj, nego Uljanik, kazao je neka se konačno odrede hoće li spašavati brodogradnju ili je to priča za da bi se dobili izbori pred kraj mjeseca.

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić veli da o interesu Kineza za njegovu tvrtku čije poslovanje mora nadzirati, zna koliko znaju i novinari te da je na osnovu tih informacija zatražio odgodu stečaja.

- Sve što znam, znam iz medija. Nama se iz Vlade ne javljaju nikad, ili samo kada trebaju dignuti svoj rejting i pokazati neku svoju brigu koja je načelna što pokazuju svih ovih 7-8 mjeseci. To je njihova briga za zadnju veliku industrijsku granu u Hrvatskoj i to je danas na ročištu pokazano. Došli smo danas u Pazin jer nam je stalo, ali smo pred suca stali bez nekih konkretnih informacija. Odgoda koju smo zatražili od suca i stečajnog upravitelja je na temelju informacija iz medija, priznao je Hadžić.

Kazao je da će čekati odluku za desetak dana, a do tada da će i dalje skapavati bez plaća i 'glumiti budale'.

- Odgovornost je od prvog dana bila samo na Ministarstvu gospodarstva i Vladi. Već osam mjeseci ljudi gladuju zbog njih, a oni se naslikavaju i bitno im je tko će koga gurnuti u Bruxelles. To pokazuje kako se brinu o poreznim obveznicima i radnicima u Hrvatskoj, oštar je bio Hadžić prema vrhu države.

To se tiče same posjete Kineza, kazao je da su imali priliku vidjeti na njihovoj obali najmoderniji jaružar brodovlasnika Jan de Nula u kojemu je ugrađena sofisticirana oprema. To je, veli, za Uljanik dobra reklama i referenca kao i drugi sofisticirani brodovi koji su se gradili ili se grade u Uljaniku poput polarnog kruzera ili jack up platforme. Ipak, jaružar nije dovršen, a tome hoće li biti i što dalje, veli Hadžić Vlada se mora dogovoriti s brodovlasnikom.

- O tim dogovorima ne znam ništa. Ali znam da je Jan de Nulu najjeftinije taj brod završiti kod nas u Uljaniku, smatra on. Dodao je i da je brod za vrijeme obilaska kineske delegacije bio zaštićen i da nema bojazni da su Kinezi mogli preuzeti tehnologiju ili ideje.

- Taj je brod štićen. I vi ga s porte Uljanika možete vidjeti. Kao što ga vi možete vidjeti, isto tako su ga vidjeli i oni. Dakle, bio je zaštićen, zaključio je Hadžić.

S druge strane, već 13. svibnja očekuje se treće ročište za stečaj Uljanik Brodogradilišta koje je u dva navrata odgođeno, a sudac Ivan Dujić na zadnjem je ročištu bio jasan i kazao kako se stečaj nakon 13. svibnja neće odgađati ako račun ne bude deblokiran. Dosad su u stečaj od Uljanikovih poduzeća završili Uljanik tvornica opreme u Vodnjanu i Poslovno informacijski sustavi u sklopu kojih su bili zaposleni stražari, informatičari, platni promet, kadrovska služba, dakle sve službe bez kojih druga Uljanikova poduzeća ne mogu funkcionirati. Ipak, našlo se rješenje, pa se dio tih radnika ipak vratio na posao kako bi brodogradilište donekle moglo funkcionirati. Ali pitanje je do kada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:18