DUBOKO ZAGLIBILI

Odbijena žalba Debeljaka, Brodosplit ide u stečaj? Neizvršena plaćanja su u iznosu od 23,8 milijuna eura...

Stečaj se može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima

Split, 200618.
Tomislav Debeljak vlasnik splitskog brodogradilista Brodosplit.

 Duje Klaric/Cropix

Financijska agencija (Fina) podnijela je Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečaja Brodosplita d.d. navodeći kako ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje od 23,8 milijuna eura.

‘‘Na dan 09.03.2023. dužnik u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 23.828.527,04 eura. Prema podacima o broju zaposlenih koje je Financijskoj agenciji dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. dužnik ima 99 zaposlenih‘‘, navodi se u prijedlogu Fine objavljenom u utorak na e-oglasnoj ploči sudova.

Fina je podnijela novi prijedlog za stečaj Brodosplita i taj je prijedlog na splitski Trgovački sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči.

Za 24. ožujka u 10 sati najavljeno je ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.

To je uslijedilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka. VTS je dao za pravo sucu Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.

VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima.

Kako se doznaje na Trgovačkom sudu u Splitu, tamo se predmeti razvrstavaju automatskom dodjelom, te je tako taj novi prijedlog dodijeljen sutkinji Ani Golub Gruić.

S obzirom da je za 24. ožujka na Trgovačkom sudu zakazano ročište za Brodosplit najvjerojatnije će se tek pridošli novi prijedlog za stečaj Brodosplita pripojiti već postojećem kojeg vodi sudac Ivan Čulić s obzirom da se ne može odlučivati po dva prijedloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 02:27