Bikini statistika

Od uvoza iz Kine najveću korist imaju siromašni

Jeftini uvoz u pravilu pogađa domaće proizvođače, ali nosi i korist domaćim potrošačima
Ilustracija
 Bobby Yip / REUTERS

Uvoz jeftinih kineskih proizvoda u SAD znači niže cijene, a najveću korist od toga imaju američki potrošači, osobito ljudi bez posla. Istodobno, najveću štetu kineski izvoz u SAD nanosi zaposlenosti zemlje u sektoru proizvodnje.

Tako pokazuje istraživanje koje su proveli britanski LSE i američki Odbor federalnih rezervi. Studija se bavi analizom trgovine između Kine i SAD-a u razdoblju od 1991. do 2007. godine i utjecajem na cijene te zaključuje da povećanje izvoza iz Kine za jedan postotni poen znači smanjenje cijena za 1,91 posto. Pritom je pad cijena bio veći u slučaju proizvoda koje koristi potrošači slabijeg imovinskog stanja.

Istraživanje pokazuje da je korist za potrošače od pada cijena u proizvodnim kategorijama koje su više izložene trgovini s Kinom veća za oko 400.000 dolara nego što je šteta koju donosi gubitak posla. Povećani uvoz vodi padu cijena i u slučaju domaćih proizvoda zbog povećanje konkurencije i pritiska na smanjivanje marži. Kako trgovina s Kinom ima značajne cjenovne učinke i koristi za potrošače, autori studije smatraju da je moguće kompenzirati one koji zbog toga ostaju bez radnog mjesta.

Prema riječima Xaviera Jaravela, profesora na LSE-u i koautora studije, u praksi, kompenzaciju konkretnog pojedinca koji izgubi posao zbog trgovine može biti teško postići jer to od nositelja politike zahtijeva da pronađu i primjene adekvatne politike i redistribuiraju koristi od dobitnika prema gubitnicima. No, s obzirom na to da su dobici potrošača veliki, rezultati upućuju da ima mnogo prostora kojim se može osigurati taj potrebni prijenos. Tako Jaravela smatra da se podrška onima koji su ostali bez posla može postići kroz osposobljavanje za posao, realokaciju naknada ili dodatak dohotku u sklopu federalnih programa kojima je cilj osigurati pomoć za prilagodbu u procesu trgovanja.

Jeftini uvoz u pravilu pogađa domaće proizvođače, ali nosi i korist domaćim potrošačima. Eric Sager, ekonomist Odbora federalnih rezervi, rekao je kako brojke upućuju da je američko tržište rada bilo snažno pogođeno rastom uvoza iz Kine nakon ulaska te zemlje u WTO 2001. godine. Međutim, dodaje kako je dosad bilo manje poznato koliku su korist od toga imali američki potrošači kroz smanjenje cijena i povećanje kupovne moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20