Novi namet

Od svibnja 30 posto veće trošarine na alkohol: Cijene će prosječno rasti četiri posto

Ovom povećanju jedini je cilj krpanje minusa u budžetu zbog neprovedenih reformi, tvrde u udruzi poreznih obveznika Lipa
 CROPIX

Istodobno s razgovorima vezanim za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima i cigarete, Ministarstvo financija vodi pregovore i s poduzećima iz industrije proizvođača alkoholnih pića. Prema neslužbenim informacijama, radni prijedlog porezne uprave je povećanje tih trošarina oko 30 posto, i to od početka svibnja.

Naši izvori nisu htjeli detaljnije govoriti o prijedlogu koji je Ministarstvo stavilo pred njih, ali tvrde kako bi litra pelinkovca s oko 100 kuna narasla na 104 kune. Na naš upit možemo li ipak dobiti konkretnije informacije o tome koliko bi rasle određene trošarine ovisno o udjelu alkohola - jer su različite trošarine za različite udjele alkohola, pa tako nije ista trošarina ni izračun na pića s udjelom alkohola preko 1,2 posto, za udjele alkohola od preko 22 posto i udjel alkohola preko 40 posto - rečeno nam je kako za sada možemo dobiti samo informaciju da je početni prijedlog Ministarstva financija i Porezne uprave prosječno povećanje trošarina oko 30 posto.

Što manje medijske buke

U Hrvatskoj udrugi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori su nam kazali kako zasad ne bi komentirali tu temu i da još nema službenog prijedloga Ministarstva financija. Međutim, naši izvori iz industrije pića ističu kako je održao nekoliko sastanaka radne grupe i da je na tim sastancima Ministarstvo predlagalo povećanje trošarina od oko 30 posto. Donekle je razumljivo zbog čega HUP, HGK, ali i proizvođači alkoholnih pića ne žele izlaziti s detaljnijim informacijama o prijedlozima Ministarstva, i to zbog toga što je dogovoreno da se ne izlazi s informacijama u javnost prije nego što se postigne konačni dogovor.

No, dio naših sugovornika iz industrije pića, a slična je bila i situacija i s radnom grupom za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima, smatra kako Ministarstvo financija tako želi svoj naum o jačem poskupljenju trošarina provesti sa što manje medijske i javne buke. Tako je, upravo nakon što je Jutarnji list objavio kako će trošarine na šećer u bezalkoholnim pićima biti povećane za prosječno 100 posto, a za Red Bull i za 1450 posto, Ministarstvo financija dijelom ublažilo svoj prvi prijedlog, neslužbeno doznajemo.

Linearno oporezivanje

Podsjetimo, Ministarstvo financija bilo je predložilo da se ipak zadrži linearno oporezivanje od 30 kn po hektolitru, iako je predstavnicima industrije bilo najavljeno da će ukinuti tu odredbu, (dosad je to iznosilo 40 kuna po hektolitru), te da se uz to uvede jako oporezivanje prema udjelu taurina i metil-ksantina.

Proizvođači pića su tada zatražili da se ukine linearno oporezivanje po hektolitru te da se sadržaj dodatnog šećera, taurina i metil-ksantina oporezuje stopom od 10 posto za ona pića koja te supstance imaju u iznosima ispod pet grama na 100 mililitara, stopom od 20 posto na udjel od pet do osam grama, te stopom od 50 posto na udjel preko osam grama.

U daljnjim razgovorima Ministarstvo je pristalo da se linearno oporezivanje smanji na 20 kuna po hektolitru, što znači da će, na primjer, trošarine na bocu Coca-Cole umjesto za 120 posto, poskupjeti za 100 posto. Ti pregovori se još vode pa su moguće i daljnje korekcije, ali trošarine za duhan će ipak, kako sada stvari stoje, poskupjeti, tako da će kutija cigareta biti skuplja za dvije kune.

Iz industrije bezalkoholnih pića, industrije alkoholnih pića i industrije duhana ističu kako su bili svjesni da će do povećanja trošarina doći, ali mnogo blažeg, pogotovo na bezalkoholna pića i alkoholna pića. Svi oni ističu kako će se povećanje trošarina prebaciti na potrošače, jednako kao što je, smatraju neki od njih, Ministarstvo financija povećanja plaća za javne i državne službenike odlučilo dijelom nadomjestiti trošarinskom ofenzivom na njihove industrije.

Ignoriranje

I udruga poreznih obveznika Lipa jučer je u svom priopćenju reagirala protiv povećanja trošarina na bezalkoholna pića i duhan, ističući kako se protive ponovnom povećanju poreznog opterećenja, čiji je, kako tvrde, jedini cilj krpanje proračunskog minusa prouzročenog neprovođenjem reformi i netransparentnošću.

Napominju kako smatraju da će Vlada ovim uredbama povećati ukupno porezno opterećenje, ali da tako prikupljen novac ne planira potrošiti na poboljšanje zdravstvenog sektora, nego da “on služi za krpanje proračunskog minusa”.

“Iako će se Ministarstvo pozvati na EU direktivu, napominjemo da EU kontinuirano Hrvatskoj preporučuje i provođenje reformi u svim dijelovima javnog sektora, a te preporuke se u velikoj mjeri ignoriraju”, pojašnjavaju svoj stav u Lipi, a sada, eto, stiže i nova informacija o povećanju trošarina na alkoholna pića za nemalih 30 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 19:47