NOVI KRUG

Od ponedjeljka građani mogu upisivati nove trezorce, donosimo sve detalje

Riječ je o neznanto nižem prinosu nego u lipnju ove godine kada je iznosio 3,75 posto

Marko Primorac

 Ranko Suvar/Cropix

Od ponedjeljka, 9. rujna, počinje novi krug upisa tromjesečnih trezorskih zapisa za građane, a trajat će do 16. rujna u 11 sati. Dan nakon toga ‘trezorce‘ će moći kupiti i institucionalni ulagači.

Ministarstvo financija planira ovaj put planira prikupiti 250 milijuna eura, a ponuđeni godišnji prinos je 3,55 posto, nešto manje nego u lipnju ove godine kada je iznosio 3,75 posto. Iznoseći sve tehničke detalje, ministar financija Marko Primorac je pojasnio da će i ovaj put postojati dva kanala upisa, putem 170 poslovnica Fine i digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja ‘trezoraca‘ je 19. rujna, dospijeće 19. prosinca, a minimalni iznos upisa po ulagatelju 1.000 eura. Kako se ovi papiri kupuju uz popust, zapravo je riječ o 991,23 eura, a građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis. Tako će na jednom trezorskom zapisu moći zaraditi 8,77 eura.

Riječ je šestom izdanju vrijednosnih papira države namijenjenih građanima u proteklih oko godinu i pol dana, četiri trezorska zapisa i dvije obveznice. Do sada ih je kupilo 150 tisuća građana koji su uložili više od 4 milijarde eura. Time je Ministarstvo financija, pojasnio je Primorac, uspjelo "transformirati oko 8,5 posto portfelja ukupnog javnog duga na način da taj dio javnog duga drže naši građani, odnosno mobilizirala se značajna štednja". Tako je i oko 200 milijuna eura kamata koje bi inače bile isplaćene financijskijm institucijama preusmjereno građanima.

Država se pojavila i konkurencija bankama, na način da ih je djelom potaknula da i same podignu kamatne stope na štednju, ali to je dosta kratko trajalo. Ubrzalo se pokazala inertnost građana u pogledu prebacivanja depozite u banke koje nude više kamatne stope, a i posljednje izdanje trezorskih zapisa (od 27. svibnja do 3. lipnja). Oko 31 tisuću građana uplatilo je 828 milijuna eura, a Vlada je planirala iznos od 900 milijuna eura. No, Ministarstvo financija i dalje računa na veliki odaziv građana i namjerava im ponuditi dodatne važne informacije.

"Planiramo zadržati ovaj kontinuitet izdavanja vrijednosnih papira države i omogućiti građanima stabilan i predvidiv okvir za ostvarenje tih ulaganja. Planiramo izdati i kalendar izdanja tako da ove najave građani ne moraju iščekivati sa zebnjom i da to bude iznenađenje te da mogu dugoročno planirati", kazao je ministar.

Plan je da se tromjesečni trezorski zapisi izdaju u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu, a jednogodišnji trezorski zapisi u lipnju i studenom. Obveznice dospijevaju u ožujku, a tako bi trebalo i ostati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 16:07