Ponašanje potrošača

Od početka pandemije zadužilo se 19 posto Hrvata kako bi podmirili svakodnevne potrebe

U istraživanju se pokazalo da je najviše hrvatskih građana odustalo od ulaganja u renovaciju, kupnje namještaja i odvajanja novca za godišnji odmor te izdataka za zdravlje ili obrazovanje
Barbara Cerinski, direktorica Eos Matrix
 Bruno Konjevic/Cropix

Od početka pandemije svaki je peti ispitanik u Hrvatskoj bio prisiljen zadužiti se, a isto tako, svaki peti nije mogao platiti nastala dugovanja, pokazalo je covid-19 financijsko istraživanje koje je u europskim zemljama provela tvrtka EOS Matrix.

Prema rezultatima istraživanja, Hrvati su novac najčešće morali posuđivati kako bi podmirili svakodnevne potrebe - za financiranje tekućih troškova života (69 posto), za troškove stanovanja (30 posto) i za zdravlje (23 posto).

- Iz stavova građana o zaduživanju možemo zaključiti kako će ova kriza imati dugotrajniji učinak na financijsku situaciju građana i slabljenje nacionalne ekonomije - ističe direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski.

image
eos 1

U istraživanju se pokazalo je najviše hrvatskih građana odustalo od ulaganja u renovaciju (45 posto), kupnje namještaja (31 posto) i odvajanja novca za godišnji odmor (25 posto) te izdataka za zdravlje (14 posto) ili obrazovanje (11 posto).

Na europskoj je razini vidljivo da su pojedinačne zemlje različito izložene posljedicama pandemije – dok se u Hrvatskoj zadužilo 19 posto potrošača, u Njemačkoj je to 12 posto građana, u Španjolskoj 15 posto, a u Rumunjskoj čak 28 posto, odnosno 32 posto u Bugarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00