VELIČANSTVENI PROJEKTI

Od novih prijestolnica, hotela na 82 kata do luksuznih resorta... Ovo što se gradi diljem svijeta dosad niste vidjeli!

Jedan projekt košta čak 52 milijarde dolara!
 NEOM/NORR Group Consultants International Limited/Zaha Hadid Architects

Ove godine će diljem svijeta biti dovršeni brojni mega projekti. Od visokih tornjeva do željezničkih mreža, zračnih luka do potpuno novih gradova, donosimo popis osam najzanimljivijih projekata koji će obilježiti 2024. godinu. Oni ‘najmanji‘ vrijedni su nekoliko milijardi dolara, dok su države za izgradnju potpuno novih gradova bile spremne izdvojiti desetke milijardi. Najveća vrijednost projekta tako ide do čak 52 milijarde dolara.

Iconic Tower, Egipat

image

Iconic Tower

China State Construction Engineering

Supervisoki neboder jedna je od prvih građevina koje treba dovršiti u novom administrativnom glavnom gradu (NAC) Egipta. NAC je nova urbana zajednica i satelit grada Kaira. S ciljem da postane novi glavni egipatski grad, gradnja je počela 2015. godine.

S ukupnom strukturnom visinom od 394 metara Iconic Tower će biti najviša zgrada u Africi. Toranj ima 77 katova, uglavnom za uredsku upotrebu, i jedan je od 20 tornjeva koji se grade kao dio središnje poslovne četvrti u novom glavnom gradu.

China State Construction Engineering glavni je izvođač radova na projektu koji zapošljava više od 5000 radnika. Investicija je vrijedna 4,4 milijarde dolara.

Nusantara, Indonezija

image

Nusantara

Ministarstvo javnih radova i stanovanja

Nusantara bi od 17. kolovoza, Dana neovisnost Indonezije, trebala postati glavni grad te zemlje u jugoistočnoj Aziji. Tako će se zamijeniti Jakartu koja je bila nacionalna prijestolnica od proglašenja neovisnosti 1945. godine.

Izabrana lokacija se nalazi na istočnoj obali otoka Borneo i očekuje se da će obuhvaćati 2560 četvornih kilometara.

Izgradnja je započela u srpnju 2022. godine, a bit će dovršena u pet faza. Prva, zona Vladinog središnjeg područja, sadržavat će vladine urede, škole i bolnice. Ukupna vrijednost izgradnje novog glavnog grada je 52 milijarde dolara.

Toranj Ciel, Ujedinjeni Arapski Emirati

image

Toranj Ciel

NORR Group Consultants International Limited

U Dubaiju će ove godine biti dovršen toranj viši od 360 metara vrijedan 810 milijuna dolara. Bit će to najviša zgrada samo za hotele na svijetu.

Toranj je dizajnirao NORR Group Consultants International Limited, odnosno njihov arhitekt Yahya Jan. Izgradnja, koju izvodi China Railway 18th Bureau Group, započela je 2018. godine.

Toranj od 82 kata sadržavat će više od 1042 sobe, uključujući 150 apartmana. U udubljenjima u gornjem dijelu zgrade nalazit će se bar i infinity bazen.

Međunarodna zračna luka Navi Mumbai, Indija

image

Navi Mumbai

Zaha Hadid Architects/

Međunarodna zračna luka Navi Mumbai, druga zračna luka u Mumbaiju, trebala bi početi s radom ove godine.

Gradi se u tri faze - po završetku prve, zračna luka, koju su projektirali Zaha Hadid Architects, moći će primiti 25 milijuna putnika godišnje. Nakon završetka sve tri faze, taj će se broj povećati na više od 90 milijuna putnika i 2,5 milijuna tona tereta godišnje. Potpuni završetak očekuje se do 2032, godine.

Zračna luka će imati površinu od 250 tisuća četvornih metara na tri terminala i teretni prostor od 100 tisuća četvornih metara na površini od 9,5 četvornih kilometara. Bit će to najveći putnički terminal na svijetu.

Zbog svoje veličine, projekt je zahtijevao preseljenje 2786 kućanstava iz 10 obližnjih sela.

Tren Maya, Meksiko
image

Tren Maya

Rainforest Rescue

Poluotokom Yzucatanom prolazit će međugradska željeznica duga 1525 kilometara. Pruga počinje u Palenqueu u Chiapasu i putuje sjeveroistočno prema Cancunu u Quintana Roou preko dvije rute koje okružuju poluotok.

Izgradnja je počela u lipnju 2020. Cilj projekta vrijednog 41 milijardu dolara je povezati turistička odredišta na Karibima s manje poznatim mjestima u unutrašnjosti, uključujući povijesna mjesta Maja po kojima je dobio ime.

Sindalah, Saudijska Arabija

image

Sindalah

NEOM

Sindalah je zamišljen kao obalni luksuzni turistički projekt usredotočen na plaže i otoke u Crvenom moru. Dio je saudijskog NEOM-a, grada i posebne gospodarske zone na sjeverozapadu te zaljevske države.

Jedan je od četiri temeljna projekta koji također uključuju Trojenu, Oxagon i The Line. Sindalah će biti izgrađen prvi. Sastojat će se od ekskluzivnog kluba na plaži, tri luksuzna hotela, golf terena, sportskog kluba i 51 luksuznog maloprodajnog mjesta, a smještajni kapaciteti protezat će se na 84 hektara. Vrijednost projekta - 1,19 milijardi dolara.

Woven City, Japan

image

Woven City

Toyota Motor Corporation

Toyota Motor Corporation planira stvoriti grad u kojem će se testirati pametna mobilnost na tri različite ceste: jedna će biti namijenjena autonomnim vozilima koje pokreće i upravlja umjetna inteligencija, druga cesta za bicikliste i skutere, a treća za pješake.

Grad će raditi na tehnologiji vodikove gorivne ćelije i solarnoj energiji prema konceptu mobilnosti za sve. Flote autonomnih električnih vozila dostavljat će robu, domovi napravljeni od drva smanjit će ugljični otisak, stanovnici će pratiti svoje zdravlje pomoću senzora pokretanih umjetnom inteligencijom, a roboti će svakodnevno pomagati ljudima.

Toyota će najprije poslati oko 360 ljudi da žive u Woven Cityju kako bi ga testirali, a kasnije se taj broj planira povećati na preko 2000. Gradi se na nekadašnjoj lokaciji tvornice Toyota Motor East Japan Higashi-Fuji, a za njegovu realizaciju će ukupno izdvojiti 1,5 milijardu dolara.

Grad je zamišljen kao svojevrsni laboratorij za znanstvenike, inženjere i istraživače koji testiraju najnovije tehnologije u stvarnim urbanim okruženjima.

Međunarodni kopneno-morski centar, Kina
image

Međunarodni kopneno-morski centar

Kohn Pedersen Fox

S 98 katova i visinom od 458,2 metara toranj namijenjen za ovaj centar vjerojatno će biti najviši toranj dovršen 2024. godine i ujedno postati jedna od 20 najviših zgrada na svijetu. Toranj je glavna zgrada za Chongqing International Trade and Commerce Centar, kompleks od 11 tornjeva koji je središnji dio glavnog plana Chongqing Tian Di od 3,6 milijuna četvornih metara.

Dizajn tornja inspiriran je jedrenjacima koji su nekoć plovili vodama okolnih rijeka Yangtze i Jialing.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:31