CERP

Od 60 manjinskih udjela koji su ponuđeni, ulagači ozbiljno zagrizli za njih 22

Prvi javni poziv Ministarstvo je objavilo u kolovozu prošle godine, a drugi je uslijedio početkom studenog
Mario Banožić
 Darko Tomas / CROPIX

Krajem ovog mjeseca ili početkom veljače Ministarstvo državne imovine objavit će putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) treći javni poziv za prodaju dionica ili udjela u preostalih 30 trgovačkih društava u kojima država ima manjinski udjel do 25 posto, kako je to predviđeno Akcijskim planom za pridruživanje Hrvatske ERM-u 2, europskom tečajnom mehanizmu.

U njemu je planirano da do travnja ove godine Ministarstvo objavi prodaju udjela u 90 trgovačkih društava, a kako se čini, posao će se obaviti nekoliko mjeseci prije roka.

Prvi javni poziv Ministarstvo je objavilo u kolovozu prošle godine, a drugi je uslijedio početkom studenog. U ta dva natječaja objavljena je prodaja udjela u 60 trgovačkih društava. U Ministarstvu pojašnjavaju da su na prvom natječaju prodane dionice i poslovni udjeli u deset trgovačkih društava, pri čemu je ostvarena cijena od 2,59 milijuna kuna. U drugom natječaju ulagači su bili spremni kupiti udjele u osam trgovačkih društava, a uprihodovan je iznos od 234.672 kune. K tome, interes su iskazala četiri ulagača u slučaju prava prvokupa na svako daljnje raspolaganje dodatnim dionicima (primjenjuje se uglavnom u društvima s ograničenom odgovornošću i uslužnim djelatnostima).

Tako će se, kažu u Ministarstvu, riješiti barem trećina iz manjinskog portfelja, što ocjenjuju solidnim rezultatom. Ubrzano rješavanje portfelja manjinskih udjela koje država još uvijek ima u 300-tinjak poduzeća, nije samo obaveza iz Akcijskog plana za ERM 2 nego je to i u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima. “To je kontinuirana aktivnost koja se provodi na više načina”, kažu u Ministarstvu, navodeći kao primjer dionice koje se delistaju s burze.

Kada se većinski vlasnik odluči povući s burze, preostalim dioničarima mora ponuditi pravičnu naknadu. Kako bi bilo više takvih primjera, i država se uspijeva riješiti nekih manjinskih udjela. Stoga u Ministarstvu ističu da se time samo provodi iskazana i proklamirana politika Vlade kojoj je cilj uvođenje tržišnih mehanizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15