PROMJENA NA TRŽIŠTU

Od 1. travnja nove cijene električne energije za dobar dio poduzetnika: 90 tisuća tvrtki će osjetiti ovu mjeru

Ova odredba se odnosi na model zajamčene opskrbe

Ilustrativna fotografija

Hrvatska energetska regulatorna agencija objavila je novi cjenik električne energije za poduzetništvo u zajamčenoj opskrbi, prema kojem će cijene od 1. travnja pojeftiniti za prosječnih pedesetak posto u odnosu na sadašnje. Riječ je, podsjetimo, o usluzi opskrbe električne energije za tvrtke koje raskinu ugovor s tržišnim opskrbljivačem pa ih je dužna preuzeti HEP Elektra i naplaćivati im struju po cijeni koju odredi HERA.

Prema podacima HERA-e, oko 90 tisuća tvrtki koristilo je krajem 2021. uslugu zajamčene opskrbe strujom. Trenutačna cijena električne energije koju HEP Elektra naplaćuje u zajamčenoj opskrbi u tarifnom sustavu Plavi je 62 centa za kilovatsat, a nova cijena je 28 centi za kilovatsat. Potonja će cijena vrijediti prva dva mjeseca od korištenja usluge zajamčene opskrbe, a nakon toga, prema odluci HERA-e, HEP Elektra diže cijenu, primjerice u Plavoj tarifi na 32 centa za kilovatsat. Takvo je rješenje zakonodavac odredio kako se HEP Elektri ne bi "nabijali" dodatni gubici u slučaju da je cijena zajamčene opskrbe znatno manja od cijene u tržišnoj usluzi. Od 1. travnja snižene su cijene i u ostalim tarifnim modelima zajamčene opskrbe.

Iako zajamčenu opskrbu električnom energijom koristi manji dio tržišta, cijene koje je jučer odredila HERA od značaja su zbog trenda cijena struje u nastupajućim mjesecima na koji upućuje odluka Agencije, kao i zbog pravila da cijena u zajamčenoj opskrbi mora biti manja od tržišne cijene kako se ne bi motiviralo raskidanje ugovora i prelazak kod HEP Elektre. Agencija cijene u zajamčenoj opskrbi određuje na temelju burzovnih cijena električne energije, pa i to govori o trenutačnim odnosima na tržištu. Tako je, primjerice, tijekom 2021. cijena struje u zajamčenoj opskrbi zabilježila strelovit rast s četrdesetak lipa u siječnju na gotovo dvije kune za kilovatsat u prosincu.

Nove cijene za poduzetništvo u zajamčenoj opskrbi vrijede do 30. lipnja ove godine. Agencija svaka tri mjeseca donosi novi cjenik za ovu vrstu usluge zbog promjena na tržištu. U njezinoj odluci nije, u odnosu na prethodnu, mijenjana opskrbna naknada od 4,6 eura mjesečno, koja također ulazi u cijenu koju plaćaju poduzetnici.

image

Ilustracija električne instalacije

Josko Supic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 09:53