Novi uvjeti poslovanja

Od 1. srpnja Zaba korisnicima nudi niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite

Zagrebačka banka će sve klijente do 15. lipnja 2020. obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu
Zagrebačka banka
 Boris Kovačev / Hanza Media

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. srpnja 2020. Zagrebačka banca snizit će promjenjive kamatne stope na postojeće kredite.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,08 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz valutu EUR kamatna stopa smanjiti za 0,06 postotnih poena. Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,06 postotnih poena, a za kredite vezane uz valutu EUR smanjenje će iznositi 0,05 postotnih poena.

Zagrebačka banka će sve klijente do 15. lipnja 2020. obavijestiti o navedenom smanjenju, o umanjenoj visini anuiteta, kao i o novom otplatnom planu.

Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS-a je smanjena već petnaesti put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,91 i 2,20 postotna poena za kune te između 3,02 i 3,08 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ju Hrvatska narodna banka (HNB). NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora. Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. siječnja 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 23:55