Najbolji europski projekt

Očistili 99% zemljišta zagađenog minama i sad na njemu više od 3400 OPG-a proizvodi hranu

Na radilištu je bilo angažirano ukupno 13 partnerskih tvrtki sa 150 pirotehničara, 10 strojeva i 5 pari pasa
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

U finale našeg velikog izbora za najbolji županijski projekt, u kategoriji Doprinos lokalnoj zajednici, Ličko-senjska županija ušla je s projektom razminiranja poljoprivrednog zemljišta, ukupno vrijednim 223 milijuna kuna, od čega se na III. fazu projekta odnosi 87,4 milijuna kuna.

Projekt se provodio u tri faze, tijekom tri godine, od 2016. do 2018. godine, a financiran je iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, koji se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Podmjere 5.2. “Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima”, Operacija “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” i sredstava Hrvatskog centra za razminiranje (2018. godine).

Javna nabava

Ličko-senjska županija u svibnju 2015. godine kandidirala je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta na području županije. U lipnju 2015. primljena je Odluka o prihvatljivosti zahtjeva za potporu od Agencije, nakon čega je proveden otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za predmet nabave Usluga pretraživanja i razminiranja minski zagađenih poljoprivrednih površina prema idejnim projektima Hrvatskog centra za razminiranje.

Tijekom 2016. i 2017. godine razminirano je oko 18,1 km2 poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije, a ukupna vrijednost izvršenih radova iznosila je 130 milijuna kuna. Radovi su nastavljeni i tijekom 2018. godine na površini od 8,4 km2, a vrijednost radova bila je 87,4 milijuna kuna. Projekt je završen u 2019., a realizacijom tog projekta razminirano je ukupno 26.511.141 m2 poljoprivrednih površina, odnosno preko 99% poljoprivrednih površina zagađenim minama na području Ličko-senjske županije.

Kroz EPFRR u 2016. godini u Ličko-senjskoj županiji dodijeljena je potpora u iznosu od 46,051.547,00 kuna za razminiranje minski zagađenog poljoprivrednog zemljišta na područjima Općine Perušić i Donji Lapac, te gradova Otočca i Perušića, ukupne površine 6,8 četvornih kilometara.

Sredstva u ukupnom iznosu od 88,214.482,29 kuna tijekom 2017. godine bila su usmjerena za razminiranje poljoprivrednih površina veličine 11.253.465 četvornih metara unutar županije u naselju Agabe i Čanak, na području Tromeđe i Bliznice, u naselju Donji Vaganac, na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, Barlete i Bilaj, te poljoprivrednih površina između naselja Lički Ribnik i Ornice.

Preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi isplaćeno je u III. fazi 87,4 milijuna kuna, čime je razminirano 11,3 km2 poljoprivrednog zemljišta.

Unutar županije nalazi se još uvijek 135 km2 minski sumnjivog prostora, što je 30% ukupnog minski sumnjivog prostora na području RH. Najveći dio minski sumnjivog prostora u županiji, ili 90%, činile su šume i šumske površine, dok je na poljoprivredne površine otpadalo oko 10%. Završetkom projekta ostalo je nerazminirano samo 1% površine nekad miniranih poljoprivrednih površina.

Konačna realizacija ovog projekta dovela je do poboljšanja općih uvjeta za život ljudi i njihove sigurnosti, te gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, uz otvaranje novih mogućnosti razvoja ruralnih područja i mogućnosti razvoja infrastrukture. S obzirom na to da su te površine netaknute dulje od 25 godina, stvorena je mogućnost primjene ekološke poljoprivredne proizvodnje. Kako je župan Darko Milinović naglasio prilikom potpisivanja III. faze projekta, u 2018. godine ukupno se kroz tri faze utrošilo u projekt 223 milijuna kuna, a projekt je važan za sigurnost građana, za eksploataciju šuma, razvoj poljoprivrede i ruralni turizam. “Očekujemo da će se dovršetkom Projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta, uz korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, od naših poljoprivrednih gospodarstava dodatno potaknuti razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije”, rekao je župan Milinović.

Danas na dijelu Ličko-senjske županije koji je bio obuhvaćen programom razminiranja poljoprivrednog zemljišta djeluje oko 70% obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, registriranih na području županije, ili oko 3.400 OPG-ova. Evidentno je da na području ove županije postoje veliki prirodni resursi, kao osnova na kojoj se može dalje razvijati, prije svega stočarstvo i ratarstvo u funkciji stočarstva, a brojke o rastućem broju grla na području županije dokazuju da razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije upravo ide u tom smjeru. Tako je danas Ličko-senjska županija sa 72.500 registriranih grla ovaca, druga najveća županija prema broju ovaca u RH (najviše ovaca uzgaja se u Zadarskoj županiji - 95.700). Isto tako, u posljednje četiri godine evidentiran je značajan porast broja grla goveda, od čak 62%, što je dokaz da se razvoj poljoprivredne proizvodnje na području županije bazira upravo na razvoju stočarstva.

Više faza

U postupku javne nabave poslove pretraživanja i razminiranja na području Ličko-senjske županije 2016. godine dobila je tvrtka Istraživač d.o.o. iz Nuštra, koja je krajem veljače 2016. godine uvedena u posao pretraživanja i razminiranja na lokaciji Lički Ribnik, Ornice, Novo Selo Bilajsko i Divoselo. Na radilištu je bilo angažirano ukupno 13 partnerskih tvrtki sa 150 pirotehničara, 10 strojeva i 5 pari pasa. Posao se obavljao cijelog vremena trajanja projekta, svih sedam dana u tjednu. U II. fazi projekta sudjelovali su predstavnici pet hrvatskih tvrtki, tj. njihovi pirotehničari i strojevi, a u III. fazi, tijekom 2018., bilo je sklopljeno ukupno 13 ugovora o razminiranju s 13 različitih nositelja ugovora, od kojih je svaki imao velik broj kooperanata.

Informacije o projektu

Naziv projekta: Razminiravanje poljoprivrednih površina na području Ličko-senjske županije

Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Lokacija: Ličko-senjska županija

Datum početka projekta: 26.11.2018

Datum završetka projekta: 26.11.2019

Ukupna vrijednost projekta: 87.503.000,43 kn

Iznos isplaćenih bespovratnih sredstava:78.813.752,27 kuna

Vlastita sredstva: 436.364, 00 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:56