Serengeti

‘Očekujemo da će nam za pet godina 50 posto prihoda generirati Fiyu‘

Drugi najbrže rastući hrvatski proizvođač softvera po narudžbi predstavio cloud platformu za brzi razvoj softvera kojom ponovno planira uzdrmati tržište
Goran Kalanj
 Ranko Suvar/Cropix

Serengeti, drugi najbrže rastući hrvatski proizvođač softvera po narudžbi, kojem je to danas jedini izvor prihoda, očekuje da će mu u idućih pet godina softverski outsourcing postati manji dio poslovanja. Glavninu prihoda kompanija, koja zapošljava oko 160 IT stručnjaka i koja je prema ocjeni Financial Timesa jedna od tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi, planira generirati od prodaje vlastitog softvera.

Tvrtka je jučer u Zagrebu predstavila svoj prvi proizvod nazvan Fiyu. Riječ je o cloud platformi za brzi razvoj softvera za srednja i velika poduzeća. Serengeti je tu platformu razvijao dvije godine i danas sav posao za klijente radi upravo preko nje.

Potražnja

Goran Kalanj, osnivač i direktor Serengetija, kaže da ih sad srednje i velike tvrtke mogu potpuno zaobići, odnosno umjesto da naruče cijeli outsourcing posao razvoja softvera, mogu razvoj vlastitih, internih aplikacija raditi sami na platformi Fiyu. Usto, svoju platformu nude na korištenje i drugim IT tvrtkama.

- Ove godine smo skromni i planiramo na Fiyu dovesti još četiri do pet komercijalnih pretplatnika, ali od iduće godine tu platformu vidimo kao veliki generator rasta i planiramo je nuditi u SAD-u. Za pet godina očekujemo da će naši korisnici primarno koristiti Fiyu dok ćemo im mi pomagati u specifičnim situacijama - objašnjava Kalanj.

Ističe kako očekuje da će više od 50 posto prihoda tvrtke dolaziti od te platforme. Naglašava ipak kako to ne znači da će izaći iz outsourcinga, nego da se taj biznis mijenja pa i oni s njim. Gartner predviđa da će u iduće dvije godine svaka druga srednja i velika tvrtka početi koristiti low code i alate za brzi razvoj aplikacija, dakle rješenja poput Fiyua.

- Ne očekujem da će se smanjiti potražnja za uslugama softverskog razvoja, nego prije da će biti teško ispuniti sve zahtjeve tržišta i održivo rasti, primjerice, i zato što na tržištu vlada manjak programera i drugih IT stručnjaka te je zato potrebno ponuditi inovativna rješenja i njima unaprijediti i vlastito poslovanje - pojašnjava Kalanj.

Serengetiju ovo nije prvi put da okreće softversku industriju u Hrvatskoj naglavačke. Zagrebačka tvrtka je prije šest godina počela diktirati poslovne trendove u domaćoj softverskoj industriji, posebno u njezinu najjačem dijelu - outsourcingu. Tada je klasični indijski model outsourcinga, odnosno izrade softvera po narudžbi, Serengeti proširio cjelokupnom uslugom softverskog R&D-ja. Taj novi pristup pokazao se kao hit na tržištu i otad je Serengeti jedna od najbrže rastućih softverskih tvrtki u Hrvatskoj.

Kalanj ističe da je prednost njegova rješenja to što efikasno rješava najveću boljku većine srednjih i velikih tvrtki, a to je brza izrada aplikacija. Pritom se Fiyu temelji na open sourceu, modularan, tehnološki agnostičan i, naglašava, Serengeti ne radi vendor lock-in.

Preporuke

- Svjesni smo da imamo konkurenciju na ovom tržištu, i to globalno, ali nitko od njih nije dominantan, što je naša prilika. K tome, mi idemo po vrlo otvorenom principu i već smo primijetili da nas korisnici zbog toga preporučuju dalje - Kalanj.

Navodi da je, osim njegove tvrtke, Fiyu testirala i slovenska IT tvrtka Epilog koja je posljednjih 15 godina jedan od jačih igrača na tržištu softvera za upravljanje skladištima. Slovenci su odlučili svoj softver modernizirati, a kad su krenuli u taj posao, shvatili su da će cijeli softver morati programirati ispočetka korištenjem novih tehnologija.

- U Sloveniji, Hrvatskoj, ali i u Europi i SAD-u mnogo je tvrtki koje se nalaze u istoj situaciji. Imaju dobar biznis, ali svoje IT rješenje moraju prebaciti na moderne tehnologije, što je skupo, zahtjevno i vrlo rizično. Mi smo Epilogu na Fiyu platformi u tjedan dana razvili softver koji im pokriva dio procesa i tako pokazali da ima način da to realiziraju brže i uspješno. Odmah zatim preporučili su nas redPILOT-u u Austriji pa će oni biti novi korisnik Fiyua - zaključuje Kalanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:17