Prognoze

Očekuje se najveći pad BDP-a u zadnjih 20 godina

Procjene su različite, a kreću se od 15 do čak 24 posto. Prosjek ankete je 20,5 posto
 CROPIX

Za razliku od prvog kvartala 2020. u kojem se očekuje minimalni rast BDP-a, ekonomski analitičari u tradicionalnoj Hininoj anketi očekuju veliki pad BDP-a u drugom tromjesečju.

Procjene su različite, a kreću se od 15 do čak 24 posto. Prosjek ankete je 20,5 posto, a ako se to ostvari, bit će to najveći pad hrvatskoga gospodarstva u jednom kvartalu od 2000. Za usporedbu, najveći dosadašnji pad BDP-a u jednom kvartalu bio je 8,8 posto i zabilježen je u prvom tromjesečju krizne 2009. godine.

“Takav rezultat očekujemo zbog velikog dijela gospodarstva u ‘lockdownu’, pada potrošnje, pada industrijske proizvodnje, ugostiteljstva i smještaja te turizma”, navodi jedan od analitičara.

Još nema konkretnih podataka o potrošnji, izvozu ili proizvodnji na početku drugog tromjesečja, no jasno je da je koronakriza umrtvila većinu aktivnosti, posebice turizam. Prema podacima eVisitora, u Hrvatskoj je u travnju bilo samo 9500 turista, 99 posto manje nego godinu dana prije. “Osim epidemiološke slike, na turizam će se negativno odraziti i pad raspoloživog dohotka domaćeg i stranog stanovništva. U obzir treba uzeti i kako je značajan udio domaće radne snage bio prisiljen iskoristiti godišnje odmore tijekom travnja”, smatra drugi. Osim izostanka turističkih prihoda, na potrošnju će negativno utjecati i slabost plaća. Očekuje se, također, oštar pad izvoza i uvoza roba i usluga zbog višemjesečne blokade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42