EUROPSKA KOMISIJA

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u svibnju dodatno poboljšana, veći optimizam zabilježen i među potrošačima

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj (ESI) porastao je u svibnju za 3,1 bod, na 106,6 bodova, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Komisije
 Darko Tomas/Cropix

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u svibnju su dodatno poboljšana, a ponajviše u sektoru usluga, u skladu s kretanjima u EU i eurozoni, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj (ESI) porastao je u svibnju za 3,1 bod, na 106,6 bodova, pokazalo je redovno mjesečno izvješće Komisije.

Najviše su pritom poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u sektoru usluga, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa za 12,1 bod u usporedbi s mjesecom ranije.

Veći optimizam zabilježen je i među potrošačima, iskazan u rastu odgovarajućeg indeksa za 4,3 boda, pokazalo je izvješće EK.

Poboljšana su i očekivanja u maloprodaji i industriji, čiji su indeksi tako uvećani za 1,9 odnosno 1,1 bod.

Najblaže je porastao indeks koji iskazuje očekivanja u građevinskom sektoru, za 0,2 boda.

Poslovni čelnici signalizirali su potrebu za daljnjim zapošljavanjem, što se očituje u porastu indeksa EEI u svibnju za 1,6 bodova, na 105,5 bodova, pokazalo je izvješće Komisije.

U Europi očekivanja dodatno poboljšana

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni u svibnju su ponovno snažno porasli, za po četiri boda u odnosu na prethodni mjesec. U EU ESI je dosegnuo 113,9 bodova, a u eurozoni 114,5 bodova.

Najviše je u oba područja ponovno porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za 8,8 bodova u EU, te za 9,1 bod u eurozoni.

Veći optimizam iskazali su i potrošači, čiji su indeksi u EU i eurozoni porasli za po tri boda u odnosu na prethodni mjesec.

Poboljšana su i očekivanja u maloprodaji, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa u EU za 2,8 boda a u eurozoni za 3,4 boda.

Slijedi građevinski sektor, u kojem su očekivanja poslovnih čelnika dodatno porasla, iskazana u rastu indeksa u oba područja za po 1,9 bodova.

Najblaže je porastao indeks koji iskazuje očekivanja u sektoru industrije, za 0,9 bodova u EU te za 0,6 bodova u eurozoni.

U svibnju su ojačala dodatno i očekivanja čelnika kompanija u pogledu zapošljavanja, pa je indeks EEI porastao za 2,4 boda u EU, na 110,3 boda, te za 2,9 bodova u eurozoni, na 110,1 bod, pokazuje izvješće Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2022 10:59