ZAVLADAO PESIMIZAM

Očekivanja za gospodarstvo drastično pogoršana u kolovozu: Pad u Europi blaži nego u Hrvatskoj

Među šest vodećih gospodarstava u EU najviše je u kolovozu pao indeks ekonomske klime u Nizozemskoj, za 4,8 bodova u odnosu na srpanj

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo spustila su se u kolovozu na najnižu razinu od proljeća prošle godine, prateći pogoršanje u EU i eurozoni, pokazalo je u utorak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 3,2 boda u odnosu na srpanj, na 102,9 bodova, najnižu razinu od ožujka 2021. godine, pokazuje izvješće EK-a.

Najveći pesimizam zavladao je među poslovnim čelnicima u uslužnom sektoru i u maloprodaji koji se očitovao u padu indeksa za 10,6 odnosno za 6,4 boda.

Raspoloženje se blago pogoršalo i u industriji, čiji je indeks pao za 0,9 bodova.

Očekivanja potrošača bila su gotovo nepromijenjena, a u građevinskom su sektoru poboljšana, iskazana u rastu indeksa za dva boda.

Poslovni čelnici gotovo su potvrdili planove zapošljavanja iz srpnja, uz zamalo nepromijenjenu vrijednost indeksa EEI, od 108,2 boda.

Procjenjuju istodobno da je neizvjesnost u poslovanju znatno popustila tijekom kolovoza, što se očitovalo u padu indeksa EUI za 8,5 bodova, na 4,3 boda.

Blaže pogoršanje u Europi

Očekivanja za gospodarstvo u EU i eurozoni također su se spustila u kolovozu na najnižu razinu od lanjskog proljeća, ali je pad ESI-ja bio blaži nego u Hrvatskoj.

U Uniji indeks je pao za jedan bod, na 96,5 bodova. U eurozoni smanjio se za 1,3 boda, na 97,6 bodova.

Najviše se na oba područja pogoršalo ozračje u industriji, što se očitovalo u padu indeksa za 1,4 boda u EU i za 2,2 boda u eurozoni.

Pesimistični su i poslovni čelnici uslužnog sektora čiji je indeks pao za 0,9 odnosno za 1,7 bodova.

Potrošači su pak iskazali optimizam, koji se očitovao u rastu indeksa za jedan bod u EU, te za 2,1 bod u eurozoni.

Blago su poboljšana i očekivanja menadžera u građevinskom sektoru i u maloprodaji. U EU je indeks u građevinskom sektoru porastao za 0,4 boda, a u maloprodaji za 0,3 boda. U eurozoni uvećan je za 0,7 bodova u građevinarstvu i za 0,8 bodova u maloprodaji.

Poslovni čelnici na oba područja očekuju da će više zapošljavati u idućim mjesecima, što se očitovalo u rastu indeksa EEI u kolovozu, za 0,4 boda u EU, te za 0,8 bodova u eurozoni.

Neizvjesnost u poslovanju popustila je u kolovozu, uz pad indeksa EUI za 0,6 bodova u Uniji i za 0,7 bodova u eurozoni.

Pesimizam u Nizozemskoj

Među šest vodećih gospodarstava u EU najviše je u kolovozu pao indeks ekonomske klime u Nizozemskoj, za 4,8 bodova u odnosu na srpanj.

U Njemačkoj, najvećem gospodarstvu, smanjen je za 2,5 bodova.

Slijede Francuska i Poljska s padom ESI-ja za 1,8 bodova, te Italija gdje je bio manji za 1,2 boda nego u srpnju.

Izuzetak je među ‘velikima‘ bila Španjolska s poboljšanim očekivanjima za gospodarstvo iskazanima u rastu indeksa za 0,8 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 06:14