SIVE PROGNOZE

Očekivanja se naglo pogoršavaju: ‘Banke u eurozoni će teže odobravati kredite, i stambene i potrošačke...‘

U posljednja tri mjeseca u godini banke istodobno očekuju pad potražnje za korporativnim kreditima

Ilustrativna fotografijaa

 Sasirin Pamai/Panthermedia/Profimedia/Sasirin Pamai/Panthermedia/Profimedia

Banke u eurozoni očekuju da će dodatno pooštriti uvjete za dodjelu kredita u četvrtom tromjesečju i prognoziraju slabiju potražnju u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta i viših kamatnih stopa, pokazalo je istraživanje ECB-a.

Čini se gotovo izvjesno da će eurozona ove zime kliznuti u recesiju, očekivanja se naglo pogoršavaju, što znači da bi banke mogle postati izbirljivije u odobravanju zajmova, što bi dodatno produbilo pad aktivnosti.

"U četvrtom tromjesečju 2022. godine banke u eurozoni očekuju znatno izraženije neto pooštravanje kreditnih standarda za zajmove tvrtkama", zaključila je Europska središnja banka (ECB) na temelju istraživanja u 153 banke.

"Tome valja dodati da banke u eurozoni očekuju da će kreditni standardi biti dodatno pooštreni i za stambene i za potrošačke kredite", utvrdili su.

Standardi dodjele kredita već su postroženi zbog ECB-ovog podizanja kamatnih stopa, a viši troškovi zaduživanja istodobno su počeli prigušivati potražnju, navode banke u anketi ECB-a.

"U okruženju gospodarskog usporavanja i sve intenzivnijeg straha od recesije, kreditni standardi za zajmove kompanijama u značajnoj su mjeri postroženi zbog rizika povezanih s gospodarskim izgledima, specifičnih situacija u industriji ili kompanijama i sve manje tolerancije rizika u bankama", utvrdio je ECB.

Kako bi obuzdala inflaciju, središnja monetarna institucija eurozone podigla je u ovoj godini kamatne stope za 1,25 postotnih bodova, a na sjednici u četvrtak trebala bi ih ponovo podići, vjerojatno za tri četvrtine postotnog boda. Ciklus bi se trebao nastaviti i u 2023.

U posljednja tri mjeseca u godini banke istodobno očekuju pad potražnje za korporativnim kreditima i daljnji "snažni neto pad" potražnje za hipotekarnim kreditima, dodaju iz ECB-a.

image

Christine Lagarde, predsjednica ECB-a

Brendan Smialowski/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 06:28