PRIMJER ZA OSTALE?

Očaj u Amsterdamu: Nakon što su eksplodirale cijene najma stanova, upetljala se država. Sad je tek izbio kaos...

Prosječna prodajna cijena kuće u Nizozemskoj iznosila je 468 tisuća eura u drugom tromjesečju, što je 7,2 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje

Amsterdam

 Simon Montgomery/robertharding/profimedia/Simon Montgomery/robertharding/profimedia

Zakon koji je trebao omogućiti priuštivo stanovanje, Nizozemcima je dodatno otežao pronalazak stana koji će unajmiti. Novi zakon osmišljen je kako bi domove učinio pristupačnijima i zaštitio stanare s niskim primanjima, a kontrola najma uvedena je za dodatnih 300 tisuća jedinica. Važan dio regulacije je i sustav ocjenjivanja nekretnina prema tri kriterija - stanju, veličini i energetskoj učinkovitosti. Mjera ograničava najamnine za oko 2,5 milijuna domova na 880 eura mjesečno za kućanstva koja zarađuju manje od 52.671 eura. Ostatak nekretnina obuhvaćenih zakonom ima maksimalnu najamninu od 1.158 € mjesečno. Inače, prosječna nizozemska mjesečna plaća je 3770 eura.

Neki stanodavci nakon takve procjene nisu zadovoljni cijenom najma koju smiju ponuditi pa svoju nekretninu radije prodaju, a Nizozemci koji ih žele unajmiti u još su većem problemu nego prije, piše Bloomberg.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, Nizozemska ima najveći udio domova s ​​kontroliranim najmom u Europi. Otprilike četvrtina njih u vlasništvu je privatnih stanodavaca, a ostatak pripada stambenim zajednicama koje su slične zadrugama. Prije stupanja novog zakona na snagu, četiri petine od tri milijuna nekretnina za iznajmljivanje u zemlji bilo je podvrgnuto kontroli, da bi se do danas taj udio povećao na 96 posto.

Kako bi držala korak s rastom stanovništva, Nizozemskoj je potrebno oko 100 tisuća novih stanova godišnje, no u realnosti je izgrađena trećina manje. Taj manjak potaknuo je dizanje cijena nereguliranih stanova za preko 30 posto od 2012.

- Tužna je stvarnost da je za one koji traže dom sada postalo teže nego ikad pronaći nekretninu za iznajmljivanje na ionako skučenom tržištu - kaže Michiel Vrijman iz Heimstaden Bostad AB. Ta švedska tvrtka diljem Nizozemske posjeduje 13.500 stanova, a 20 posto njih je u procesu prodaje.

Zagovornici novog zakona kažu da je on bio nužan odgovor na godine stalnog rasta stanarina. Hugo de Jonge, bivši ministar za stanovanje koji je uveo zakon, objašnjavao je da je njegov cilj zaštititi one s nižim i srednjim prihodima od grabežljivih stanodavaca.

- Moramo ispraviti ono što iskrivljeno, ali to neće biti bezbolan proces - rekao je u lipnju na lokalnoj radio postaji. Unatoč kritikama, vlada ne planira mijenjati je zakon. Novi premijer Dick Schoof samo je kratko poručio da će ga, ako bude potrebno, prilagoditi.

Jedna odredba zakona zabranjuje kratkoročne najmove i umjesto toga zahtijeva da svi ugovori budu neodređenog trajanja. Stručnjaci sugeriraju da bi to na kraju moglo značiti da će stanodavci davati prednost strancima, za koje je vjerojatnije da će se odseliti nakon nekoliko godina.

Prodaja stanova sve je primamljivija opcija za stanodavce. Prosječna prodajna cijena kuće u Nizozemskoj iznosila je 468 tisuća eura u drugom tromjesečju, što je 7,2 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje, prema grupi za trgovinu nekretninama NVM. Najveći je to skok u posljednjih 30 godina. Da bi si ju mogli priuštiti, Nizozemci bi trebali zarađivati najmanje 95 tisuća eura godišnje - dvostruko više od prosječnog dohotka u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21