Investicije

Obujam građevinskih radova lani porastao za 8,3%: 'Ovo je najveća stopa rasta od 2008.'

Obujam građevinskih radova na zgradama porastao je za 8,1 posto, a za 8,7 posto na ostalim građevinama
Građevinski radovi, ilustracija
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Obujam građevinskih radova u prosincu prošle godine porastao je i na mjesečnoj i godišnjoj razini, u odnosu na studeni za 0,2 posto, a u odnosu na prosinac 2018. godine za 8,3 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u prosincu 2019. u odnosu na prosinac 2018. je porastao za 8,3 posto.

Pritom je obujam građevinskih radova na zgradama porastao za 8,1 posto, a za 8,7 posto na ostalim građevinama (kao što je prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi, složene građevine na industrijskim prostorima i sl.).

Statistika pokazuje i da je godišnja stopa rasta obujma građevinskih radova od 8,3 posto u prosincu najveća u zadnja tri mjeseca 2019. godine. Naime, u listopadu je obujam građevinskih radova porastao za sedam posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine, a u studenom je rast iznosio 6,9 posto.

Tako je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u zadnjem tromjesečju prošle godine obujma građevinskih radova zabilježio rast za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Tromjesečni podaci pokazuju da je obujam građevinskih radova u Hrvatskoj najviše porastao u prvom tromjesečju prošle godine, za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije, da bi u drugom usporio na 6,3 posto, a u trećem na 5,9 posto.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) navode kako je u takvim okolnostima u prošloj godini u cjelini, prema privremenim izvornim, neprilagođenim pokazateljima, obujam građevinskih radova povećan za 8,3 posto u odnosu na 2018. godinu, što je četvrta godina zaredom u kojoj se bilježi rast građevinske aktivnosti.

"Riječ je o znatno dinamičnijem rastu od onoga ostvarenog u prethodnoj godini te o najvišoj stopi rasta nakon 2008. godine. Slično vrijedi i za radove na zgradama koji rastu petu godinu zaredom, ali po blago nižoj stopi rasta (8 posto) nego u 2018. godini. Ohrabruje činjenica da je u 2019. godini, nakon pet godina kontinuiranog pada, zabilježen rast obujma radova na ostalim građevinama (za 8,6 posto) što je najviša stopa rasta nakon 2003. godine. Time je prvi put nakon 2008. godine zabilježen istodoban rast građevinske aktivnosti na zgradama i ostalim građevinama. Stoga je rast građevinske aktivnosti postao strukturno usklađen i stabilniji, temeljen na realizaciji većeg broja investicijskih projekata u visokogradnji i infrastrukturi, što je znatnim dijelom rezultat učinkovitijega korištenja raspoloživih sredstava iz fondova EU", ističu iz Komore.

Zamjećuju i kako je u prošloj godini uravnotežena i struktura odrađenih sati rada na gradilištima u kojoj se 51,1 posto odrađenih sati odnosilo na radove na zgradama, a 48,9 posto na radove na ostalim građevinama.

No, zamjećuju i kako je "unatoč kontinuiranom rastu u protekle četiri godine, obujam građevinskih radova i dalje je 37,4 posto manji nego u pretkriznoj 2008. godini".

Analitičari HGK očekuju nastavak relativno visokog i stabilnog rasta građevinske aktivnosti i u ovoj godini, uz simultan rast aktivnosti na zgradama i ostalim građevinama.

"Podršku takvim očekivanjima daju predvidive investicije privatnog i javnog sektora poduprte sredstvima fondova EU uz dinamiziranje stanogradnje pri povoljnim uvjetima na tržištu rada, zadržavanju niskih kamatnih stopa i provedbi državnih poticajnih mjera", navodi se u komentaru Komore.

To, kako se ističe, potvrđuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama s obzirom da je u 2019. u odnosu na 2018. izdano 5,6 posto više građevinskih dozvola (5,1 posto kod zgrada i 8,1 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 29,9 posto (20,6 posto kod zgrada i 43,3 posto kod ostalih građevina) te porast broja izdanih građevinskih dozvola za stanove za 31,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:22