krediti hamag bicra

Obrađeni svi Covid-19 krediti, trećina poduzetnika koji su ga tražili još ga nisu dobili

Dok se poduzetnici žale na dugu proceduru obrade, u Hamag-Bicrou iznose i drugu stranu situacije - da znatan broj poduzetnika nije dostavio kompletnu dokumentaciju
 Elvir Tabakovic/Cropix

Hamag-Bicro bio je prva institucija koja je u izvanrednim okolnostima ponudila prigodnu kreditnu liniju Covid-19, ali mnogi poduzetnici i dalje se žale na sporu realizaciju. Prema brojkama koje iznose u ovoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, za taj kredit pristiglo je 3957 zahtjeva, do danas su svi obrađeni, a odobreno ih je 2691, i to u iznosu od 1,29 milijarde kuna. Iz toga proizlazi da od onih koji su ga tražili, kredit Covid-19 do danas nije dobilo njih više od trećine. Kada je riječ o ESIF mikro zajmu za obrtna sredstva, zaprimljen je 1171 zahtjev, do kraja ovog tjedna bit će svi obrađeni, a odobreno ih je 556, u iznosu od oko 84,1 milijun kuna.

Dok se poduzetnici žale na dugu proceduru obrade, u Hamag-Bicrou iznose i drugu stranu situacije - da znatan broj poduzetnika nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Na to su reagirali "unutarnjom reorganizacijom rada" i svi su poduzetnici dobili priliku da upotpune dokumentaciju.

Daljnja brzina obrade takvih zahtjeva ovisila je i o brzini dostave tražene dokumentacije, objašnjavaju. K tome, u usporedbi s prošlom godinom, Hamag-Bicro morao je obraditi četiri do pet puta više zahtjeva - lani, primjerice, 1782, a samo od početka koronakrize morao se nositi s njih čak 7759, uključujući i moratorij. Dodaju kako taj broj i dalje raste s obzirom na to da je poduzetnicima još na raspolaganju osam različitih programa.

Kako bi osigurali sredstva za sve one koji budu pozitivno ocijenjeni, osigurali su da se inicijalna alokacija od 1,14 milijardi kuna poveća na 3 milijarde kuna i angažirali "sve dostupne kapacitete". U vrijeme koronakrize, dodaju, na nacionalnoj su razini plasirali više sredstava na tržište "nego sve poslovne banke zajedno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:58