Rok sve bliži

Obnovljivi izvori energije Hrvatske: Zbog sporosti regulatora neće se izgraditi elektrane

Udruženje ističe da se ne mogu na vrijeme dostaviti dozvole za izgradnju novih, niti ishoditi građevinske i uporabne dozvole za postojeće projekte

Vjetroelektrane/ilustracija

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske upozorava da istječu rokovi za izgradnju obnovljivih izvora energije i tvrde da se sve dozvole za izgradnju ne mogu dostaviti, ali i da je zaustavljen sustav ishođenja lokacijskih građevinskih i uporabnih dozvola za postojeće OIE projekte.

"Postaje izgledno da unutar zakonom zadanih rokova neće biti moguće izgraditi elektranu", poručuju iz Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Poznato je, navode u priopćenju, kako priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja OIE projekata, a da je ključni faktor za pokretanje novog ciklusa investicija donošenje odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Najavljeno je, ističu iz Udruženja, da će se odluka donijeti do kraja prošle godine, ali to se nije dogodilo. Posljedice toga bit će višestruke.

"Trenutačno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički stoje. Zbog navedenog kašnjenja investitori ne mogu pokrenuti postupak izrade EOTRP-a (elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja) te ishoditi ugovor o priključenju, odnosno Elektroenergetsku suglasnost što su sve preduvjeti za ishođenje drugih potrebnih dozvola (lokacijska i građevinska dozvola) za razvoj OIE projekata", ističu.

Udruženje OIE Hrvatske naročito problematičnom smatra što su investitori obvezni ishoditi sve dozvole te izgraditi postrojenje unutar sedam godina, sukladno Zakonu o tržištu električne energije, odnosno pet godina za projekte koji su ishodili energetsko odobrenje, koliko važi energetsko odobrenje, s time da se taj rok ne može produžiti.

Zaključuju da zbog nedonošenja odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu investitori ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, a da im istovremeno teče rok za izgradnju postrojenja čime postaje izgledno da unutar tog roka neće biti u mogućnosti izgraditi proizvodno postrojenje i ishoditi uporabnu dozvolu.

Iz Udruženja naglašavaju da investitori neće biti u mogućnosti dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetskog odobrenja jer je kompletan postupak blokiran.

Podsjećaju da strategija energetskog razvoja do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu, predviđa uspješnu izgradnju što većeg broja OIE postrojenja radi povećanja udjela OIE-a u neposrednoj potrošnji energije od 42,5 posto. Isto tako, da bi elektroenergetska mreža mogla osigurati priključenje novih OIE elektrana potrebno je, navodi se, pod hitno izgraditi ključnu infrastrukturu tj. novi 400 kilovoltni dalekovod od trafostanice Konjsko do trafostanice Melina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:16