Najbolji europski projekt

Obnovili stonske zidine, kule i Napoleonov put i stvorili novi adut turističke ponude

Očekuje se porast posjetitelja na obnovljenim stonskim atrakcijama za više od 70 posto, te porast od 33 tisuće novih noćenja
Tvrđava Koruna u Malom Stonu
 Teo_Barkidzija

Društvo prijatelja dubrovačke starine, iako partner u projektu, većinu infrastrukturnih radova financiralo je iz vlastitih sredstava, s obzirom na jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo u pripremi i provedbi projekata obnove kulturne baštine.

Kulturno-povijesna cjelina Stona s impresivnim kompleksom zidina i utvrda nastala je za vrijeme Dubrovačke Republike u 14. stoljeću, te svojom atraktivnošću predstavlja jedinstveni potencijal za intenzivniji razvoj lokalnog turizma, no zbog lošeg stanja u kojem se nalazila, kreiran je i osmišljen razvojno-integrirani projekt ‘Povijest na zrnu soli’.

Kulturna baština

Kroz projekt su obnovljena četiri objekta kulturne baštine, te se još deset objekata učinilo dostupnima, među kojima su zidine, tvrđave, lapidarij, crkvice te ostaci crkvica i arheološko nalazište. Rekonstrukcijom, obnovom i opremanjem ključnih objekata kulturne baštine na ovom području potaknuo se društveni i gospodarski razvoj Općine Ston, koja je imala nedovoljno i ispodprosječno razvijen turizam, unatoč iznimno bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, vrhunskoj eno-gastronomskoj ponudi, očuvanom krajoliku te vrlo povoljnom prometnom položaju.

‘Povijest na zrnu soli’ je povezala kulturu, turizam, povijest, sakralne objekte kao i malo poduzetništvo što predstavlja izvrstan primjer međusektorske suradnje na unapređenju turističke ponude i promicanju pelješkog kraja, a sve u svrhu ostvarenja razvoja i boljitka lokalne zajednice. Također, podigla se razina svijesti javnosti o važnosti i potencijalu kulturne baštine, a obnovom ovog jedinstvenog fortifikacijskog sustava kreiran je jedan od najsnažnijih aduta hrvatske turističke ponude. Unaprijedili su se postojeći i razvili novi turistički proizvodi i usluge, te se povećala konkurentnost lokalnih turističkih poduzetnika i proizvođača autohtonih i tradicijskih proizvoda.

U okviru ovog kompleksa kao najznačajnije, a ujedno i, prema fizičkom stanju, najkritičnije točke svakako su prepoznate tvrđava Veliki kaštio u Stonu i tvrđava Koruna u Malom Stonu koje su nakon obnove svojom atraktivnošću, ljepotom i bogatom poviješću postale jedinstvene posjetiteljske atrakcije.

Obnovom poteza južnog zida u Stonu dodatno se osnažila atraktivnost impresivnog kompleksa Stonskih zidina čijom obnovom su dodatno istaknute i tri kule.

Teo Barkidzija
Tvrđava Koruna

Park Komarda

Kroz projekt se uredio i park Komarda čime se stvorio sigurni pristup zidinama kao i funkcionalna cjelina za odmor posjetitelja, dječju igru i prostor za organiziranje kulturnih i društvenih događanja. Uređenjem i proširenjem lapidarija u biskupskoj palači, pokraj spomenutog parka, stvorila se dodatna atraktivna turistička lokacija koja na 135 kvadrata prostora prikazuje jedinstvene eksponate iz crkvene i svjetovne povijesti. Zbirka eksponata je impresivna i sama za sebe je motiv dolaska posjetitelja u Ston, ali će i postojećim posjetiteljima motiviranim kompleksom zidina, pružiti dodatni kulturni sadržaj.

Kako bi se ojačala atraktivnosti Stona, ali i cjelokupnog poluotoka Pelješca, kao kulturne destinacije, obnovljeno je i uređeno 10 kilometara dionice Napoleonovog puta čime je postalo dostupno 10 pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

Projektom se nadogradila i tematska staza ‘Pelješac - vinsko carstvo’, te je tiskano i dopunjeno izdanje istoimene brošure koja dodatno popularizira vinski potencijal ovog kraja kao i njegovu ponudu ruralnih oblika turizma. Kroz projekt su se razvili i novi turistički sadržaji i programi kao što su predstava ‘Cum grano salis’ i Interaktivni turističko-kazališni obilazak Stona ‘Neispričani Ston’, te novi turistički proizvodi poput stonske soli sjedinjene s plavcem malim.

Provedbom projekta ‘Povijest na zrnu soli’ ostvareni su brojni pozitivni gospodarski učinci na gospodarstvo Stona, poluotoka Pelješca, ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije, a time i Republike Hrvatske.

U sljedeće dvije godine očekuje se porast posjetitelja na obnovljenim stonskim atraktivnostima za više od 70 posto, te porast od 33 tisuće novih noćenja što govori u prilog izuzetne društvene koristi ovog projekta, kojim se osim porasta broja stranih gostiju, povećao i broj zaposlenih u turističkom ali i ostalim sektorima. Načelnik Općine Ston, Vedran Antunica, iznimno je zadovoljan rezultatima obnove i popularizacije spomeničke baštine koju je donio ovaj projekt.

Zidine i kule

‘Obnova stonskoga fortifikacijskog kompleksa, bila je jedna od najzahtjevnijih zadaća suvremene zaštite spomenika na širemu dubrovačkom području. Zidine i kule su bile u jako lošem stanju, poglavito zbog stoljeća neodržavanja i dodatnog ulaganja, a onda su i pogođene razornim potresom 1996. Ipak, zahvaljujući aktivnoj suradnji više institucija, odnosno partnera i dionika na regionalnoj i lokalnoj razini, pripremili smo i realizirali ovaj zahtjevni projekt. Općina Ston može se pohvaliti kako je sve svoje aktivnosti uspješno i u rokovima izvršila s obzirom na to da se radilo o obnavljanju i stavljanju u funkciju kulturne baštine. Posebno moram istaknuti Društvo prijatelja dubrovačke starine koje godinama ulaže i brine o stonskim zidinama, te su kao partner u projektu dodatno uložili svoje znanje i resurse kako bi dobili ono na što danas zaista možemo biti ponosni’, zaključio je načelnik Vedran Antunica.

Osobna karta

Naziv projekta: Povijest na zrnu soli

Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

Lokacija: Ston

Datum početka projekta: 1. 2. 2014

Datum završetka projekta: 28. 2. 2019.

Ukupna

vrijednost projekta: 61,656.446,73 kuna

Iznos bespovratnih sredstava: 9,887.153,64 kuna

Vlastita sredstva: 805.900,10 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:38