modernizacija proizvodnih pogona

Obnova riječkog toplinarstva: Energo će nakon realizacije projekta moći ponuditi nižu cijenu toplinske energije

Projekt se većim dijelom financira iz bespovratnih sredstava Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine
 Tea Cimas/Cropix

Projekt "Obnova toplinarstva Grada Rijeke" vrijedan je 106,9 milijuna kuna, a većim će se dijelom - u iznosu od 83,9 milijuna kuna, financirati bespovratnim europskim sredstvima, istaknuto je u srijedu u riječkoj Gradskoj vijećnici na predstavljanju toga projekta tvrtke Energo.

Projekt se većim dijelom financira iz bespovratnih sredstava Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine, a obuhvaća ulaganje u modernizaciju proizvodnih pogona, odnosno toplana te obnovu i izgradnju toplovodne distribucijske mreže.

Predstoji obnova 90 posto postojeće stare distributivne mreže i izgradnja spojnih toplovoda, spajanje i rekonstrukcija toplinskih sustava, ugradnja kogeneracije i potpuni prelazak s lož ulja na prirodni plin, ugradnja solarnih panela i spremnika, potpuna automatizacija svih sustava te unaprjeđenje učinkovitosti za 42 posto na godinu zbog optimizacije u proizvodnji i manjih gubitaka distribucije, naveo je direktor sektora toplinske energije u Energu Vatroslav Jukić.

Prema iznijetim podatcima, uz rekonstrukciju 7,9 kilometara postojeće distribucijske toplovodne mreže, izgradit će se i 2,5 kilometa nove spojne toplovodne distribucijske mreže, a tri sustava toplinarstva na istočnom dijelu grada bit će spojena u jedinstveni sustav, kao i tri sustava toplinarstva na zapadnom dijelu grada.

Također, obnovit će se četiri postojeća proizvodna pogona toplana gdje se planira ugradnja kogeneracijskih uređaja za istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije, kao i ugradnja solarnih kolektora za proizvodnju toplinske energije iz obnovljivih izvora. Dodatno je planirana kompletna automatizacija toplana obuhvaćenih programom, a kako bi se mogle daljinski voditi i upravljati njihovim radom.

Energo će nakon realizacije projekta moći ponuditi nižu cijenu toplinske energije, a koliki će konačni učinak projekta biti ovisi dijelom i o krajnjim korisnicima koji će morati biti spremni investirati u infrastrukturu koje su vlasnici kako bi se postigla maksimalna učinkovitost, istaknuo je direktor Energa Sanjin Kirigin.

Objašnjava kako je Energo, kao sastavnica Urbane aglomeracije Rijeka, prijavio vlastiti projekt obnove sustava toplinarstva u Rijeci.

Riječ je o posljednjem projektu u sklopu mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) Urbane aglomeracije Rijeka, naveo je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Dodaje kako je time ugovoreno svih nešto manje od 50 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za projekte Urbane aglomeracije Rijeka.

"U razdoblju od 2017. do 2021. ugovorili smo 140 europskih projekata vrijednih 552 milijuna eura, od kojih je malo manje od 300 milijuna eura bespovratnih sredstava, dok je ostalo osigurano iz proračuna grada ili proračuna komunalnih i trgovačkih društava i ustanova. Dio projekata je realiziran, dio je u visokoj fazi realizacije, a preostali će biti dovršeni do 2023. godine", rekao je Obersnel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:07