STRATEŠKI SAVEZ

Objavljeno u kojoj će našoj regiji Hrvatska i Kanada zajedno tražiti naftu i plin!

Partneri su vlasništvo u zajedničkom biznisu podijelili u omjeru 60 posto prema 40 posto
 Marko Mrkonjic/Cropix

Naša najveća kompanija Ina i kanadski Vermilion potpisali su sporazum o suradnji na istraživanju nafte i plina u istražnom polju SA-07 koje se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji uz rijeku Savu. Vermilion će, prema objavi Ine, zadržati 60 posto udjela u zajedničkom poslu i poziciju operatera, a Ina će dobiti 40 posto.

Iz Ine su izvijestili kako su na istražnom polju SA-O7 dosad provedene analiza novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije te da će na polju ove godine biti izrađene četiri nove istražne bušotine.

- Potpisivanjem sporazuma činimo značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07 te proširujemo naš istražni portfelj - ustvrdio je član Uprave Ine Miroslav Skalicki izrazivši uvjerenje kako će spomenuti projekt donijeti međusobne koristi i pridonijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske. Skalicki je upozorio kako Ina raspolaže svim potrebnim kapacitetima za istraživanje kao i, istaknuo je, dugogodišnje iskustvo.

Direktor Vermilion Zagreb Explorationa Jeff Davies istaknuo je kako Vermilion ima 30 godina dugo međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta.

- Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina donosi lokalno znanje i stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka - naznačio je Davies naglasivši kako Ina i Vermilion dijele predanost odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa. - Radujemo se, dodao je direktor Vermilion Zagreb Explorationa - suradnji s Inom i doprinosu energetskoj sigurnosti Hrvatske koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana.

image

Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina

Ina/

Plin u Slavoniji

Operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini Josip Bubnić najavio je kako će nakon sporazuma o partnerstvu uslijediti suradnja s regulatornim tijelima kako bi, istaknuo je, što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja. Iz Ine dodaju kako je ugovor s Vermilionom podložan prethodnom odobrenju naše Vlade.

Nakon što je pobijedio na javnom natječaju države za istraživanje ugljikovodika na polju SA-07, Vermilion je s Vladom u ožujku 2020. potpisao ugovor o istraživanju i eksploataciji i pristupio prvoj fazi istraživanja, odnosno obradi seizmičkih podataka s te lokacije. Ugovorom se Vermilion, u drugoj fazi, obvezao na polju instalirati istražne bušotine, što će sada učiniti u suradnji s Inom.

Uz Inu i mađarski Aspect, Vermilion je najveći koncesionar u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj prema rezultatima natječaja Vlade iz 2016. na kojem je ponuđeno šest polja u kopnenom dijelu države. Vermilion je, osim za SA-07, koncesiju dobio za istraživanje na polju SA-10 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u općinama Berak i Cerić.

Na poljima u okolici Berka i Cerića Vermilion je već utvrdio nalazišta plina i započeo s izgradnjom postrojenja kojim će plin iz nalazišta uplinjavati u plinovod. Prema općoj ocjeni, rezultati istraživanja na SA-10 premašili su očekivanja, stoga Vermilion nastavlja s proučavanjem dobivenih nalaza u Ceriću kako bi povećao proizvodnju.

Osim u Hrvatskoj, Vermilion u Europi ima istražna polja u Mađarskoj i Slovačkoj, kao i u Sjevernoj Americi i u Australiji. Kompanija je izlistana na burzama u Torontu i u New Yorku. U 2022. Vermilion je zabilježio prihod iz poslova s naftom i plinom u vrijednosti 1,6 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:18