SADA JE SVE OK

Nuklearna elektrana Krško je ponovno priključena na elektroenergetski sustav: kasnilo se zbog kvara na dva stroja

Nakon provjera pri niskoj snazi, NE Krško će postupno povećavati snagu

Nuklearna elektrana Krško.
Na fotografiji: unutrašnjost elektrane

 Boris Kovacev/Cropix

Nuklearna elektrana Krško je u ponedjeljak navečer ponovno priključena na elektroenergetski sustav, nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, priopćeno je u utorak iz nuklearke.

Nakon provjera pri niskoj snazi, NE Krško će postupno povećavati snagu, navodi se u priopćenju.

Redovni remont NE Krško je započeo 1. listopada i trebao je trajati do 2. studenoga, no krajem listopada su iz nuklearke najavili da će povratak elektrane na mrežu "kasniti nekoliko dana" zbog problema sa zamjenom visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja.

Iz nuklearke u današnjem priopćenju ističu da je tijekom redovnog remonta zamijenjeno 56 od ukupno 121 gorivog elementa te da će "nova jezgra osigurati izvor energije za sljedećih godinu i pol dana".

Tijekom remonta je proveden i sveobuhvatan standardni program održavanja i testiranja strojarske, električne i mjerno-regulacijske opreme te više od stotinu nadzornih testiranja. "Rezultati potvrđuju da je stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno", ističu iz NE Krško.

Dovršeno je i 14 tehnoloških modifikacija, kako bi se osigurao pouzdan dugoročan rad, a ujedno povećala i snaga.

U NE Krško očekuju i da će nova visokotlačna turbina doprinijeti s 10 megavata (MW) snage odnosno povećati godišnju proizvodnju električne energije za 90 gigavatsati (GWh).

"Ovom zamjenom NEK će ostvariti najveću moguću snagu, koju mogu postići nuklearne elektrane s dva parogeneratora", ističu iz nuklearke, uz podsjećanje da je "zbog te kompleksne modifikacije došlo do vremenskog pomaka, jer je vanjski izvođač Siemens za provedbu projekta odnosno pripremu turbine i njenih podsustava za rad trebao više vremena nego li je planirao".

Kako navode iz NE Krško, 33. gorivi ciklus trajat će do proljeća 2024. godine.

"NEK je i u proteklom ciklusu, koji je završen početkom remonta 1. listopada, dokazao svoju izuzetnu pouzdanost, budući je radio kontinuirano 513 dana i osiguravao stabilnu opskrbu Slovenije i Hrvatske", zaključuje se u priopćenju.

Naime, suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:46