Digitalk

‘NPOO će dovesti do novog zamaha u digitalizaciji javne uprave i društva‘

Nadogradnja CDU-a, digitalna transformacija Porezne uprave i uvođenje fiskalizacije u bezgotovinske račune u fokusu APIS IT-a

Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT

 Tomislav Kristo/Cropix

Projekti iz NPOO-a dovest će do novog zamaha u digitalizaciji javne uprave i društva, ali njihov će uspjeh ovisiti o tome hoćemo li imati dovoljno ICT stručnjaka koji mogu apsorbirati sredstva koja su nam na raspolaganju, istaknuo je u Zagrebu na konferenciji Digitalk predsjednik Uprave APIS IT Saša Bilić.

APIS IT objavila je da je Bilić na panel raspravi Digitalizacija poslovnih modela i javne uprave,osvrnuo se na proces digitalizacije javnog sektora. Navodi da će NPOO otvoriti Hrvatskoj pristup do gotovo tri milijarde kuna za sljedeće srednjoročno razdoblje.

Među značajnim projektima u kojima sudjeluje APIS IT, Bilić je izdvojio nadogradnju Centra dijeljenih usluga (CDU), digitalnu transformaciju cijelog informacijskog sustava Porezne uprave i uvođenje fiskalizacije u bezgotovinske račune.

Kao iskorak u interakciji javne uprave s građanima naveo je lanirani razvoj mobilne platforme m-Građani, koja će korisnicima omogućiti jednostavan i personaliziran pregled usluga na njihovom pametnim telefonima, u čijem će razvoju također sudjelovati stručnjaci APIS IT-a.

- Svi će ti projekti dovesti do ubrzanja digitalizacije javne uprave i društva u cjelini, pod uvjetom da u sustavu državne IT infrastrukture i cijeloj IT zajednici zadržimo dovoljan broj ICT stručnjaka čiji je kronični nedostatak ozbiljan problem u Hrvatskoj i EU - kaže Bilić.

Konferencija Digitalk ukazala je na deficit ICT stručnjaka koji se ističe kao ozbiljan problem. U prvoj raspravi, koja je bila posvećena zapošljavanju u digitalnom okruženju, direktorica HUP-a Irena Weber kao poseban problem IT sektora apostrofirala je porezni tretman tzv. ‘paušalaca‘ kojim se dodatno pogoršava problem manjka obrazovanih i iskusnih stručnjaka.

Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina koji je istaknuo da će načelo ‘digital first‘ i izgradnja sustava interoperabilnosti biti temelji brze i kvalitetne javne uprave, dostupne svim građanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:23