Ilustracija
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
Uspješni projekt

Novska u društvu gamera, 67 naših developera ide na svjetsko natjecanje izrade video igara

Natjecanje počinje u petak, a timovi imaju 48 sati da završe video igru na zadanu temu
Piše: Mate PiškorObjavljeno: 23. siječanj 2019. 18:14

Grad Novska, koji ima ambiciju postati hrvatski centar gaming industrije, uključio se prvi put u svjetsko natjecanje izrađivača video igara „Global Game Jam“ u konkurenciji 860 gradova.

U Novskoj je prijavljeno 67 sudionika developera koji će oformiti 12 timova koji će se natjecati u izradi video igara s timovima iz cijeloga svijeta. Natjecanje počinje u petak, 25. siječnja kada će natjecatelji iz cijeloga svijeta istovremeno iz središnjice „Global Game Jam“ St. Louis, Kalifornija, doznati zadanu temu igara.

Za osmisliti i završiti video igru timovi imaju rok od 48 sati, doznajemo od Marija Čelana, direktora Simore, razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije. Kako ističe Čelan sudjelovanje Novske na ovoj svjetskoj smotri developera video igara, kao cilj ima podizanje svijest o industriji video igara kao ozbiljnom poslu, a Poduzetnički inkubator PISMO Sisačko-moslavačke županije u Novskoj, kroz projekt „Sisačko-moslavačka županija središe gaming industrije“, prvi se put uključuje u ovu prestižnu manifestaciju.

- Računalne igre predstavljaju važan industrijski segment, a s obzirom na stalan porast i napredniju tehnologiju koja predstavlja temelj napretka gaminga, otvorene su nove mogućnosti, kako u području obrazovanja tako i u području stručnog djelovanja. U Novskoj se za potrebe gaminga i Poduzetničkog inkubatora uređuju dva objekta. Kroz projekt PISMO provodimo edukacije, za djecu u dječjim vrtićima, učenike u osnovnim i srednjim školama, a u petak prije početak svjetskog „Global Game Jam“ natjecanja, predstavljamo novi školski program obrazovanja za zanimanje „tehničara za razvoj video igara“ u Srednjim školama, ističe Mario Čelan.

Sisak, 191214.
Mario Celan novi direktor zupanijske razvojne agencije SIMORA najavio je u Sisku kako ce do proljeca iduce godine otvoriti predstavnistva zupanisjkih poduzetnika najprije u Sisku, a potom u Becu ili Muenchenu te Berlinu. Na fotografiji: Mario Celan, novi direktor razvojne agencije Sisacko-moslavacke zupanije.
Foto: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piskor / CROPIX
Mario Čelan, direktor županijske razvojne agencije SIMORA

Organizacijski odbor u Novskoj je za sve ekipe programera video igara, koje dolaze iz cijele Hrvatske (Zagreba, Siska, Varaždina, Đakova, Šibenika, Novske) pripremio potrebnu infrastrukturu u Školskoj sportskoj dvorani. U sve su uključeni volonteri iz Centra za mlade Novska, uključio se veći broj sponzora, a Grad Novska osigurao je nagrade za najbolje ekipe u Novskoj. Glavne nagrade osigurao je „Global Game Jam“, organizator iz Kalifornije, koji će najbolje timove iz svijeta proglasiti nakon pregleda svih urađenih video igara.

Sa ciljem da Sisačko-moslavačka županija postane regionalno središte gaming industrije, u Razvojnoj agencija SIMORA u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije je zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom i Razvojnom agencijom Zagreb – TPZ d.o.o, su osmislili projekt i za njega dobili 20 milijuna nepovratnih kuna iz europskih fondova. Novac će utrošiti na uređenje dviju zgrada od 1200 četvornih u Novskoj, koje će biti potpuno opremljen potrebnom opremom za razvoj računalnih igara. Oprema će bit će nabavljena prema specifikacijama koje su u Novskoj i SIMORI dobili u suradnji s vodećim hrvatskim game developerima. Posebno ističu specijaliziranu opremu poput studija za snimanje pokreta (motion capture). Taj studio ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a najbliži je u Beogradu i hrvatske tvrtke svaki tjedan odlaze na snimanja u Beograd što im povećava troškove.

Global Game Jam
Svjetsko natjecanje izrađivača video igara „Global Game Jam“ središnjicu ima u St. Louisu, Kalifornija
 

Uz tipičnu funkciju inkubatora, u razvojnoj agenciji SIMORA ističu i druge dijelove ovog projekta, poput uvođenja besplatnih tečajeva engleskog jezika u vrtićima, radionice izrade videoigara u osnovnim i srednjim školama Sisačko-moslavačke županije te uvođenja novog četverogodišnjeg programa za razvoj videoigara u srednje škole (tehničar za razvoj videoigara). Sve bi to trebalo održati konstantan interes i stvarati potrebne kadrove za industriju videoigara u Novskoj, čemu pridonosi i ovaj veliki festival programera video igra koji u petak počinje u Novskoj.

Linker
09. travanj 2021 14:06