Mali Brijun

Novo ruho nacionalnog parka: Za 41,7 milijuna kn obnavljaju se derutne i napuštene zgrade

Do 21. veljače traje javni natječaj za izbor tvrtke za građevinske radove koji bi se trebali odvijati na Malom Brijunu
Brijuni rivijera
 Goran Šebelić / CROPIX

Do 21. veljače traje javni natječaj za izbor tvrtke za građevinske radove koji bi se trebali odvijati na Malom Brijunu, a odnosi se na obnovu sedam prizemnih građevina. Riječ je o trenutno derutnim i napuštenim zgradama koje će se urediti za edukaciju i istraživanja u sklopu EU projekta „Novo ruho Brijuna“.

Kako navode u Javnoj ustanovi Nacionalni park Brijuni, u uvali Sv. Mikule, gdje su bile nekadašnje vojne spavaonice, uredit će se novi kompleks, kojem će namjena biti prvenstveno edukativno-istraživačka. Novouređene prizemnice bit će namijenjene smještaju predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika kao i za sve one koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe, primjerice škole u prirodi te kulturne programe, istraživanja i radionice.

Četiri građevine bit će pretvorene u spavaonice koje će imati ukupno 18 soba hostelskog tipa s 80-ak ležajeva s krevetima na kat, ukupne površine od sto do 180 četvornih metara, sa zajedničkim ili zasebnim kupaonicama. Dio jedne od tih građevina bit će info punkt, a u preostalima će biti smještena kuhinja s ugostiteljskim objektom s pedesetak sjedećih mjesta, spremište i prostor za domara. Uz nova zapošljavanja koja će uslijediti nakon rekonstrukcije, navedena aktivnost pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni i za izletnički turizam budući da je Mali Brijun trenutno zatvoren za posjetitelje, osim za pojedine najavljene grupe.

„Planirana vrijednost radova i opreme na Malom Brijunu, investicije koja je uz nabavu broda najznačajnija u projektu „Novo ruho Brijuna“, je ukupno 8,5 milijuna kuna, a podijeljena je u dva postupka nabave. Natječaj koji je u tijeku obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, dakle rekonstrukciju objekata, u vrijednosti od 7,3 milijuna kuna, a nakon toga slijedi natječaj za opremanje i unutarnje uređenje spavaonica i ugostiteljskog objekta te prateće kuhinje, za što je predviđeno 1,2 milijuna kuna. Očekujemo završetak svih radova u 2021. godini“, rekla je voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Maša Mihelić.

Ključni infrastrukturni preduvjet za početak rekonstrukcije ovih objekata bila je sanacija starog pristupnog mola za teretna plovila na Malom Brijunu, koji se uslijed jakog nevremena urušio, što je onemogućilo pripremu i provedbu ove značajne projektne aktivnosti. Radovi na rekonstrukciji austrougarskog mola su u tijeku i trebali bi biti gotovi u kasno proljeće.

Revitalizacija otoka dio je aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Novo ruho Brijuna“ jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ i u aktivnoj je provedbi od listopada 2017. godine.

Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalno 41,7 milijuna kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,1 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 27,2 milijuna kuna bespovratnih sredstva odnosno 85% ukupnih prihvatljivih troškova. Preostali iznos prihvatljivih troškova sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 3,2 milijuna kuna dok su sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna vlastito sufinanciranje projekta Javne ustanove Nacionalni park Brijuni.

Radi povećanja mobilnosti i dostupnosti novih sadržaja na Malom Brijunu, u Tehnomont-Brodogradilištu Pula u tijeku je izgradnja novog putničkog broda kapaciteta 150 putnika, čija se primopredaja i porinuće očekuje sredinom 2021. godine. Uz frekventniji brodski promet do otočja, novi katamaranski brod plićeg gaza koji će moći pristati na Mali Brijun, omogućit će realizaciju potpuno nove ponude za posjetitelje.

To je u skladu s projektom „Novo ruho Brijuna“ kojem je opći cilj unaprjeđenje upravljanja Nacionalnim parkom Brijuni na principima održivog korištenja prirodne baštine s ciljem društveno–gospodarskog razvoja lokalne zajednice kroz razvoj posjetiteljske infrastrukture i atraktivnih turističkih sadržaja te podizanje razine znanja posjetitelja o važnosti prirodne baštine. Također, s ciljem prezentiranja geoturističkog potencijala Malog Brijuna, u sklopu „Novog ruha Brijuna“ bit će nabavljena oprema za obilazak edukativne pješačke staze „Brijunske kamene priče“.

Ostale najznačajnije, već realizirane, aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ su nabava i uspostava novog info punkta na Velikom Brijunu s interaktivnim ekranom koji prezentira sve brijunske atrakcije te nabava dva homologirana turistička vlaka koji omogućuju razgled otoka i osobama u invalidskim kolicima.

Slijedi i obnova spomen-obilježja Živa voda te Kompresorska stanica koje prezentiraju hidrogeološke posebnosti otoka, obnova Ljetnog kina, modernizacija Prirodoslovne izložbe, uspostavljanje poučno-tematske staze „Šetnica pod brdom Straža“ koja će prezentirati šumski ekosustav te razvoj novih edukativnih programa za posjetitelje (Nacionalni park Brijuni, Svijet biljaka, Čaroban svijet kukaca, Ptice, Morska obala, Podmorski svijet). Usto, provodi se edukacija stotinjak djelatnika Nacionalnog parka s ciljem poboljšanja komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina.

Projekt „Novo ruho Brijuna“ uključuje još razne promotivne i marketinške aktivnosti, kao što su istraživanje i analiza tržišta, branding strategija, medijsko oglašavanje, izrada promotivnog videa, brošura, letaka i dr. Tu je i izrada Studije upravljanja posjetiteljima te novi alati suvremene interpretacije brijunske baštine u svrhu buduće prezentacije i promocije. Unutar tih aktivnosti predviđena je izrada tiskanih materijala, odnosno knjige i priručnika za zaposlenike o posebnostima Nacionalnog parka te izrada novog, višejezičnog audio vodiča uz glazbenu podlogu za obilaske Velikog Brijuna turističkim vlakićem. Pored navedenog, izradit će se i višejezična posjetiteljska signalizacija za nove edukativno-turističke sadržaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:43