ZAKLJUČEN UGOVOR

Novo preslagivanje na hrvatskom bankarskom tržištu: Objavljeno koja banka kupuje Wuestenrot stambenu štedionicu

Wuestenrot štedionica dio je dio istoimene austrijske grupacije, a na hrvatskom tržištu posluje od 1998. godine

Ilustracija

 CROPIX

Slatinska banka potvrdila je danas preuzimanje 100 posto udjela u Wuestenrot stambenoj štedionici od austrijske grupacije. Wuestenrot stambena štedionica na hrvatskom je tržištu od 1998. godine, a 2023. godinu zaključili su s 13,64 milijuna eura prihoda i 1,85 milijuna eura dobiti. Imaju 108 zaposlenih.

Iz Slatinske banke nisu otkrili iznos transkacije koja će zaključena konačnim odobrenjem Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke. Slatinska banka prošle je godine ostvarila rast ukupnih prihoda na 11,73 milijuna eura, uz rast depozita i ukupne imovine. Ostvarili su i rast dobiti od 11,29 posto na neznatno više od 900 tisuća eura, dok prema podacima s Fine imaju 168 zaposlenih.

Iz banke su potvrdili dosad neslužbene informacije iz bankarskih krugova da su proveli dubinsko snimanje nakon kojeg je zaključen ugovor o kupnji.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

"Tijekom procesa donošenja odluke provedeno je dubinsko snimanje Wuestenrot stambene štedionice te je zaključeno da je sinergijski potencijale te akvizicije značajan", pojasnili su iz banke.

Kao ključne razloge za tu akviziciju ističu sličnu veličinu dviju organizacija, kvalitetan portfelj Wuestenrot stambene štedionice i zdravu bilancu s niskim nenadoknadivim kreditima (NPL), visokim potencijalom za sinergijeske efekte, dugoročno stabilno i profitabilno poslovanje te bazu od gotovo 150.000 postojećih klijenata.

Iz Slatinske banke najavljuju da planiraju zadržati postojeći model poslovanja štedionice te izražavaju uvjerenje da može dodatno ojačati poziciju u stambenom financiranju, posebice kad je riječ o mladim obiteljima te proširiti opseg poslovanja i unaprijediti svoje usluge.

Preuzimanje Wuestenrot stambene štedionice od strane Slatinske banke novo je preslagivanje na hrvatskom bankarskom tržištu nakon nedavne najave Nove ljubljanske banke o namjeri davanja javne ponude za preuzimanje svih dionica austrijske Addiko banke što je ujedno i njihov veliki povratak na hrvatsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 18:18