Ekskluzivno predstavljamo

Novo lice starog kvarta: Zagreb u centru grada dobiva prve zelene održive zgrade

Blok neće biti zatvoren, već će građani dobiti prolaz od Branimirove do Ulice kneza Borne
 3LHD

U samom centru Zagreba uskoro će se realizirati novi jedinstveni zeleni projekt tvrtke VMD Model kojim će se revitalizirati donjogradski blok smješten pokraj nekadašnje tvornice Nada Dimić u Branimirovoj ulici, gdje se danas nalazi veliki zapušteni prostor i parking. Na natječaju koji je ta tvrtka provela pobijedio je idejni projekt studia 3LHD. Sve će se urediti prema glavnoj ideji - novi park, a ne kvart!

Iako je riječ o uglavnom stambenom projektu u središtu užurbanog Zagreba, karakteristika projekta je tišina i zelenilo. Automobili neće biti vidljivi unutar kvarta, nego skriveni u podzemlje. Osim povećanja vrijednosti prirodnog ambijenta, smanjuje se efekt urbanog toplinskog otoka, buke te emisije CO2. Na zgradama će biti i prvi zagrebački vertikalni vrtovi. Blok neće biti zatvoren, nego će javnost dobiti novi park i prolaz od Branimirove do Ulice kneza Borne, kao što je donekle Ratkajev prolaz.

Projekt je smješten na lokaciji rubnog zagrebačkog bloka prema željezničkoj pruzi, omeđenog Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyjevom ulicom. To je prostor stambenog i industrijskog bloka bivše tvornice Nade Dimić i tvornice Penkala. Od zatvaranja 1990-ih, zgrade u zoni između dviju ulica su propale te su uklonjene. Time je nastao veliki prazni, otvoreni prostor u samom centru grada, koji omogućuje kvalitetnu urbano-arhitektonsku intervenciju. Za ovu je zonu bilo nekoliko projekta posljednjih desetljeća koji su predviđali znatno veću izgrađenost parcele nego aktualni projekt tvrtke VMD Model.

3LHD

- Analiza zagrebačke tradicije donjogradskih blokova, javnih prolaza koji su u njima uvijek prisutni, visoke izgradnje i parkova unutar blokova rezultirala je konceptom novog zelenog urbanog bloka - kaže Saša Begović, arhitekt i jedan od osnivača studija 3LHD.

Kvalitetan urbani život

Kvaliteta zagrebačke donjogradske blokovske strukture, kojom je projekt inspiriran, omogućit će kvalitetan urbani život, jedinstvene životne i kulturne mogućnosti unutar visoke urbane gustoće. To će biti prostor na kojem su prisutni različiti sadržaji - stanovanje, poslovni prostori i zone za rekreaciju.

Blok je s juga i sjevera omeđen klasičnim interpolacijama na Branimirovoj i Borninoj ulici, kroz koje se ostvaruje pješačka veza dviju ulica.

- Nasuprot suzdržanom oblikovanju uličnih pročelja, u unutrašnjost bloka bit će smještene razvedene više zgrade okružene parkom, čiji će volumeni biti kaskadno razvedeni tlocrtno i po visini, intenzivno korespondirajući s blokovskim parkom i zelenim vrtom. Osnovna ideja novog bloka je u pješačkom povezivanju dviju ulica, jasnoj vidljivosti i pristupu gradu i bloku, stvaranju nove velike zelene površine - urbanog parka u unutrašnjosti bloka - objašnjava Saša Begović i dodaje da se uvođenjem parka u unutrašnjost podiže kvaliteta stanovanja ne samo stanarima unutar bloka, već i okolnim zgradama.

Projekt obuhvaća nekoliko različitih stambenih tipologija. Dvoetažne kuće u nizu s pred-vrtom (tzv. townhouse) koje omogućuju vrlo kvalitetan život u kontaktu s terenom, u mirnoj unutrašnjosti bloka. Zatim su tu stanovi s većim terasama koje povećavaju kvalitetu života na otvorenom, stanovi s velikim loggiama, pogledom na grad i prepoznatljive zagrebačke vizure, te na posljednjoj etaži najveći stanovi, s terasom i pogledom na cijeli Zagreb.

- Vjerujemo da ćemo s kvalitetnim investitorom kao što je VMD Model, uspjeti realizirati ovaj izuzetno zanimljiv projekt, koji Zagrebu donosi novu zelenu urbanu oazu u samom centru grada - ističe Saša Begović iz 3LHD-a.

O projektu koji će donijeti veliki iskorak u domaćoj stambenoj gradnji razgovarali smo i s Nevenom Mikecom, direktorom tvrtke VMD Model.

- Želja nam je bila, od kupovine tog prostora, koji je neshvatljivo dugo bio zapušten, da napravimo zelenu oazu, ne samo za stanovnike nego i za blok, za Zagreb. Vizija projekta je novi park u gradu, a ne novi kvart. Glavni je motiv - nešto novo, zeleno, u skladu sa zelenom gradnjom i održivom gradnjom - kaže Neven Mikec.

3LHD

Izuzetno je, kaže on, zadovoljan odabirom pobjedničkog rada, jer su arhitekti studia 3LHD pogodili njegovu ideju da se unese jedna “zelena priča” u prostor centra grada.

- Riječ je i o projektu s puno manje izgrađenosti nego što je urbanističkim planovima ranije bilo predviđeno za ovu zonu. Stvorit će se stambeni prostori uz parkovnu arhitekturu. Neće to biti zatvoren blok samo za stanovnike, nego otvoren za cijelo susjedstvo - dodaje N. Mikec.

Uključivanje umjetnika

Ovaj je projekt novitet u stanogradnji, a u njemu se, kao i u onom realiziranom lani u Bužanovoj ulici, inzistira se na održivoj gradnji. Taj je projekt koji imao benefit za mikrozajednicu, s tim da će u Branimirovoj to biti i jače naglašeno, korak i dva više. Na zgradi u Bužanovoj bili su angažirani i mladi umjetnici, a naći će, kaže Neven Mikec, način da i ovdje uključe umjetnost.

- Takvog projekta u stanogradnji još kod nas nije bilo i bit će na ponos naše tvrtke i grada - kaže on.

Projekt sadržava i vrtić koji će biti dostupan svima, sve s puno otvorenog prostora, kao i igralište za djecu te će biti stvoren čitav jedan događaj boravka u zelenilu. Predviđene su i žardinjere po zgradi i zeleni zidovi. Sistem održavanja zelenila bit će i kroz prikupljanje kišnice. Također, za biljke će se brinuti tvrtka VMD servis koja i inače radi na održavanju njihovih zgrada.

3LHD

U razini prizemlja je i nekoliko spomenutih townhouse kućica, dvoetažnih s vrtom. Projekt je zamišljen i po želji investitora da je sve skriveno pod zemljom poput parkiranja, odlaganja smeća i sličnog.

- Bilo bi odlično kad bi naš projekt pokrenuo i motivirao uređenje susjedstva - dodaje Mikec.

Međutim, o detaljima, kaže on, još se ne može govoriti jer je riječ o idejnom rješenju, tek slijedi razrada i projektiranje stoga još nema, primjerice, ni formirane cijene stanova.

- Nadamo se da bi na proljeće mogli krenuti s radovima - zaključuje Neven Mikec.

Realizacija ovog projekta zasigurno će pridonijeti razvoju ovog dijela Zagreba, učinit će prostor gornje Branimirove vrlo atraktivnim mjestom, što se donekle već započelo preuređenjem Branimir Centra i hotelom Canopy. Dugoročno, bit će povezan i sa susjednom zonom Gredelj kojoj predstoji revitalizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. srpanj 2023 20:53